Фото: Shutterstock

Як Росія використовує українських дітей для поширення пропаганди: дослідження

Центр протидії дезінформації до Міжнародного дня захисту дітей провів аналітичне дослідження про примусову депортацію та викрадення українських дітей Російською Федерацією. За його висновками, після початку повномасштабного вторгнення Росії діти стали фактично військовим трофеєм окупаційних військ, а Кремль почав використовувати їх виключно в пропагандистських цілях.

Про це йдеться в тексті дослідження.

Експерти встановили, що РФ розповсюджує дезінформаційні кампанії, які спрямовані на:

  • створення уявлення, що українські діти, яких було примусово вивезено на територію Росії перебувають у кращих умовах, ніж ті, в яких діти перебували на території України;
  • дискредитацію політичної та військової влади України, шляхом створення образу країни, якій байдуже на власних дітей, підкріплюючи це наративом "Україна — держава-терорист";
  • дискредитацію системи захисту українських дітей-біженців країн Заходу, союзницьких держав України.

Таким чином, поширюючи фейкові матеріали та наративи про деградацію західних цінностей, рупори Кремля працюють над відвертанням уваги міжнародної спільноти від воєнних злочинів РФ відносно дітей України та "відбіленням" іміджу РФ на міжнародній арені.


Фото: Центр протидії дезінформації

Позитивний образ Росії

Аби створити уявлення, що депортованим дітям в Росії краще ніж було в Україні, російська пропаганда створює позитивний образ діям Росії. Так, ворожі інформаційні ресурси активно поширювали заяви головних персон, причетних до депортації дітей, в яких відображено основний наратив "Росія — це справжній "рай" для дітей".

Вищезазначений наратив був сформований під час окупації Криму у 2014 році та на початку війни на Донбасі. У цей час Російська Федерація активно пропагувала свій варіант подій, намагаючись переконати світ, що її дії є відповідальними та гуманітарними. Тимчасово окуповані території України, такі як Крим та частини Донецької та Луганської областей, стали місцем масової депортації українських дітей під час російської окупації.

"Після повномасштабного вторгнення агресора до окупованих територій України додались частини Херсонської та Запорізької областей. В цілому, цей наратив є частиною ширшої пропагандистської кампанії, спрямованої на створення сприятливого іміджу Росії та закріплення контролю над окупованими територіями", — йдеться в тексті дослідження.


Фото: Центр протидії дезінформації

Дискредитація української влади

За даними експертів, Росія активно намагається акцентувати, що нібито Офіс президента України офіційно не відреагував на дії Кремля, тому що влада України не зацікавлена в безпеці свого народу і вона не збирається захищати своїх людей.

"Таким чином, агресор має на меті виправдати незаконну депортацію українських дітей на територію Російської Федерації та приховати свою злочинну діяльність. Для просування цієї кампанії, ворожі ЗМІ поширювали такі наративи: "РФ рятує дітей України від бойових дії", "Україну не цікавить доля дітей, які залишилися на території ТОТ", "українських дітей позбавили дитинства", — кажуть експерти.

Причетними до депортації українських дітей вважаються такі особи: уповноважена з прав дитини РФ Львова-Бєлова, прем'єр-міністр Мішустін, міністр освіти Кравцов, міністр охорони здоров'я Мурашко, уповноважена з прав людини Москалькова та інші.


Фото: Центр протидії дезінформації


Фото: Центр протидії дезінформації

Дискредитація політики Заходу

Активними політичними суб'єктами російської пропаганди з дискредитації ювенальної політики країн Заходу виступають офіційний представник МЗС Марія Захарова та постійний представник РФ при ООН Василь Небензя. Власне, Марія Захарова в інформаційному полі постійно підтримує поширення наративів про сексуальну експлуатацію українських дітей-біженців та торгівлю неповнолітніми. Завданням Василя Небензі є закидання слабких аргументів представникам демократичних країн Заходу щодо їх так званої маргінальної поведінки, що полягає у постачанні зброї Україні, відносно дітей Донбасу та інших прифронтових міст.

"Загалом, російські техніки та мережі інформаційного впливу будуть продовжувати поширення таких інформаційних кампаній. Основна доля повідомлень за цією темою виходить з конспірологічних проросійських онлайн спільнот та профілів російських дипломатичних представництв, але не виключено використання й інших каналів поширення дезінформації у майбутньому", — вважають дослідники.


Фото: Центр протидії дезінформації


Фото: Центр протидії дезінформації

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 14 травня повідомляв, що Росія незаконно вивезла з тимчасово окупованих територій України понад 19 тисяч дітей. За його словами, у захоплених регіонах перебувало щонайменше 200 тисяч українських дітей.

Раніше уповноважена з прав дитини Російської Федерації Марія Львова-Бєлова виправдалася через викрадення дітей. Вона заявила, що "рятувала українців" під час їхньої депортації до РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.06.2023 14:20