Як розуміти маркування профнастилу

15 ТРАВНЯ 2024 19:30

Завдяки своїй універсальності профнастил вже декілька десятиліть є незамінним будівельним матеріалом, що користується величезним попитом. Профнастил виготовляють в багатьох різновидах, кожен з яких рекомендовано для використання у конкретній сфері будівництва. Металопрофіль може різнитися формою профілю, його висотою та кроком. Також деякі зразки мають канавку для кращого стоку води конденсату.

Значно полегшують вибір типу профнастилу відомості про характеристики продукції. Також наявність маркування суттєво впливає на зручність привального підбору.

Розшифровка маркування

Весь профнастил поділяється на три марки — стіновий, покрівельний, несучий. І кожен зразок має своє маркування, що містить основну інформацію:

  • Висоту профілю.
  • Тип матеріалу.

Так, зазначені букви у маркуванні означають: "С" — стіновий, "Н" — покрівельний, "НС" — несучий. Коли ви бачите продукцію марки ПС-8 — це означає, що перед вами стіновий різновид металопрофілю із висотою профілювання 8 мм.

Основні види металопрофілю

Щоб визначити доцільність використання того чи іншого зразку металопрофілю, варто розібратися із його видами. Купити профнастил в Києві можна у великому асортименті, тому Будстрой пояснить основні ознаки кожного виду для зручності підбору. Основні відмінності різних видів полягають у:

  • Товщині використаного металу.
  • Класі цинкового захисту.
  • Висоті профілю.

Основними видами металопрофілю є стіновий, покрівельний та несучий. Якщо розглянути детальніше кожен з них, то:

  • Стіновий різновид зустрічається на ринку в марках ПС8, ПС10, ПС15, ПС20. Тобто йде збільшення висоти профілю, що впливає в першу чергу на жорсткість листів. Сфера застосування — оздоблювальні роботи по типу обшивки фасадів, будівництва огорож.
  • Покрівельний вид профнастилу представлений марками ПК20, ПК40, ПК44. Тобто це вже матеріал зі значно вищим профілем, що робить його витривалішим і тепер можна його використовувати навіть для покрівельних робіт. Саме це основна область, де розповсюджене застосування металопрофілю вказаних марок.
  • Несучий металопрофіль — це найбільш міцний та стійкий до деформації вид. Він має найбільшу висоту профілю та продається у марках Н57, Н75, Н92. Використовується в якості несучих конструкцій, міжповерхових перекриттів та тих об’єктів, які потребують максимальної жорсткості листів.

Дуже багато продукції має також маркування на поверхні своїх листів, що дозоляє точно визначити приналежність виробу до конкретного виду. Це допомагає при покупці, адже покупець зможе підібрати підходящий варіант продукції.

Профнастил із маркуванням коштує дорожче аніж таким самий, але без. Це звісно не впливає на якість виробу, але є свідченням його реальних технічних характеристик. Тому, обираючи між профнастилом з маркуванням та без, керуйтеся своїм фінансовим становищем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.05.2024 19:30