Дарувати красу та позитивні емоції навіть під обстрілами. Як ставка на відповідальність допомогла BROCARD пережити втрату третини бізнесу

01 ТРАВНЯ 2024 10:00

Вже понад 215 мільйонів гривень передала компанія "Брокард-Україна", лідер українського парфумерно-косметичного ринку, на потреби ЗСУ, потрапивши таким чином у топ-30 бізнесів, які найбільше задонатили на Збройні сили та гуманітарні потреби з моменту повномасштабного російського вторгнення.

"Попри декілька змін власників, ми завжди були й залишаємося українським бізнесом. Протягом більш ніж чвертьвікової історії компанії, її магазини працювали виключно на території нашої держави під керівництвом громадян України", — не без гордості каже незмінна директорка компанії Людмила Севрюк.

Про те, як лідер парфумерно-косметичного ринку України пережив перші два роки повномасштабного вторгнення росії, як допомагає ЗСУ та чому не боїться говорити про сплачені податки та зарплати для своїх робітників — у нашому матеріалі.

Від першого магазину до загальноукраїнської мережі: як розвивався BROCARD

Перший магазин майбутньої мережі BROCARD відкрився понад чверть сторіччя тому — у 1997-му, коли молода країна підіймалася після розгромної для економіки кризи початку-середини 1990-х. Потім був магазин у ТЦ "Глобус" — світлий, сяючий, інноваційний — перший з усього українського ритейлу без прилавків та дверей. Він заклав стандарти для усієї сфери роздрібної торгівлі, а не лише її парфумерно-косметичного сегмента. Сьогодні BROCARD — це вже ціла група бізнесів, яка посідає лідерські позиції на українському парфумерно-косметичному ринку: 2023 рік компанія завершила із 66 магазинами у 22 містах України й персоналом майже у півтори тисячі співробітників.

Проте компанії, як і всій країні, довелося пережити й втрати. До 24 лютого 2022 року група налічувала 98 магазинів у 26 містах. Третина з них була втрачена через воєнні дії, неможливість діяльності та окупацію українських земель росією. Та навіть за таких умов компанії вдалося зберегти майже 70% співробітників, які весь час продовжували отримувати офіційну заробітну плату. Останнє, підкреслюють у BROCARD, важливо: бренд робить все, аби бізнес був відповідальним.

За словами директорки компанії Людмили Севрюк, 2023 рік був одним з найскладніших в історії BROCARD. "Особисто я вважаю, що нашому унікальному колективу вдалося здійснити нездійснене, — розповідає вона. — В умовах втрати частини магазинів, вимушеної міграції багатьох співробітників, серйозних логістичних проблем, постійних атак з боку конкурентів, ми вистояли: виплатили податки державі, допомогли нашим героїчним воїнам і при цьому забезпечили клієнтів тим, що було їм необхідно як ніколи – позитивними емоціями. Як на мене – це найбільший успіх, яким ми справді маємо право пишатися".

Людмила Севрюк

Людмила Севрюк

Попри всі складнощі, минулий рік став для компанії роком відновлення і надії. Вдалося відкрити три нові магазини — у Луцьку (ЦУМ), Івано-Франківську (ТРЦ "Велес") та Вінниці (ТРЦ Sky Park). У двох магазинах був оновлений формат із розширенням асортименту продукції та виділеною зоною нішевих ароматів. Асортимент мережі поповнився 93 новими брендами, 16 з яких — українські (у компанії приділяють особливу увагу розвитку українського парфумерно-косметичного кластера). Успішно розвивається інтернет-магазин компанії brocard.ua, запущений у 2020 році. Крім того, у грудні 2023 року у клієнтів з'явилася можливість скористатися ще й мобільним застосунком BROCARD.

Про відповідальність перед клієнтами та працівниками

Прозорість роботи та відповідальність — на цьому неодноразово акцентують у BROCARD.

Важлива репутаційна складова — ретельна сплата податків та заробітних плат. У 2023-му загальний обіг групи BROCARD склав 3,5 млрд грн, сума сплачених податків — 590 млн грн. За два воєнні роки, навіть попри втрату частини бізнесу, надходження до державного бюджету від компанії сягнули 1 млрд 263 млн гривень.

Фонд оплати праці сукупно за 2022 і 2023 роки становить 872 млн грн. А на допомогу ЗСУ у 2023-му було передано 187,5 млн грн.

працівники Брокард

Велика увага приділяється роботі із клієнтами. В компанії кажуть, що їхнє покликання — розвивати бізнес, що дарує людям красу та позитивні емоції. Навіть під обстрілами.

Загалом в мережі представлено понад 350 світових преміальних брендів: Chanel, Dior, Lancôme, Burberry, Clinique, Clarins, Dolce&Gabbana, Giorgio Armani, Gucci, Estee Lauder, La Prairie, Yves Saint Laurent, Kenzo, Shiseido тощо. Група працює лише з офіційними представниками та дистриб'юторами брендів, пропонуючи покупцям тільки оригінальну продукцію і щороку залучаючи до співпраці нових відповідальних партнерів. Результат — висока лояльність та довіра клієнтів. І збільшення кількості покупців та обсягів продажів у магазинах мережі.

У 2023 році торгові майданчики BROCARD відвідали понад 5,5 мільйона клієнтів. Кількість постійних покупців перевищує 1,9 мільйона осіб. Понад 160 тисяч нових відвідувачів зареєструвалися у програмі лояльності у магазинах та на сайті brocard.ua.

Як BROCARD допомагає ЗСУ

Зі згаданих на початку 215 мільйонів гривень, переданих групою BROCARD на потреби українських захисників, 5 млн грн були спрямовані у фонд "Повернись живим" для проекту "Довгі руки ТРО".

допомога ЗСУ від Брокард

Ще 373 тис. грн перераховані у фонд "Я буду твоїм тилом" для проекту #Вониневинні на допомогу дітям, які постраждали від війни.

Основна ж допомога від компанії йде на потреби розвідки — аби діяльність на випередження ворога була ще ефективнішою. Підтримка цінується та не лишається непоміченою: компанії холдингу (ТОВ "Брокард-Україна" і ТОВ "Егзагон") отримали подяки від Головного управління розвідки за високу державницьку та громадянську позицію, за вагомий матеріальний внесок у зміцненні обороноздатності держави й протистоянню агресору.

подяка ГУР для Брокард

Окремо компанія купила дрон DJI Mavic 3 Fly More Combo та набір підсилювачів сигналу й антен для бригади аеророзвідки, авто для бойового підрозділу, де служить один зі співробітників компанії, долучається до різноманітних зборів.

DJI Mavic 3 Fly More Combo

Крім того, із початком повномасштабних бойових дій BROCARD передав військовим 12 тисяч одиниць товару — шампуні, засоби для гоління, гелі для душу — на суму 4 млн грн.

Як Брокард допомагає ЗСУ

У BROCARD запевняють: допомагатимуть армії доти, поки не переможемо ворога. "25 наших колег перебувають у лавах ЗСУ і боронять країну на найгарячіших напрямках. Ми регулярно підтримуємо з ними зв’язок, допомагаємо, продовжуємо виплачувати заробітну платню", — додають у компанії.

Плани на майбутнє: української парфумерії буде більше

Говорячи про плани на майбутнє, у BROCARD зазначають, що одним із пріоритетних завдань групи є підтримка українського продукту і розширення співпраці з вітчизняними виробниками. Нині в мережі представлені вже 26 брендів із позначкою "Зроблено в Україні", серед яких Jole Cosmetics, EVO Derm, Asteri, Be Trendy, AquaDermis, DR DermaRi COSMETICS, DeLaMark, Tink та інші. Цього року група має намір посилити присутність українських брендів на полицях ще більше.

Концептуальні простори нішевої парфумерії, прогнозують у компанії, збережуть свою популярність. У BROCARD вже зібрана найбільша в Україні колекція авторських ароматів — понад 70 нішевих брендів, серед яких всесвітньо відомі Tiziana Terenzi, Penhaligon's, Montale, Zarkoperfume, Escentric Molecule та багато інших. Поряд з ними особливе місце посідає український бренд 13PERFUMES.

Торік компанія успішно провела оптимізацію бізнесу у напрямку електронної комерції. Відділи продажу, маркетингу та сервісу перейшли на нове програмне забезпечення CRM — Dynamics 365 від Microsoft, що дозволить впорядкувати інформацію підрозділів і, як наслідок, ефективніше взаємодіяти з клієнтами. Також група першою в Україні запровадила платформу Dynamics 365 Customer Insights для аналізу та управління клієнтськими даними, що допоможе передбачати потреби клієнтів та пропонувати персоналізовані пропозиції.

У BROCARD наголошують, що група компаній, попри кілька змін власників за свою історію, завжди була і лишається українським бізнесом. Ретельна сплата податків та заробітних плат, підтримка вітчизняних брендів, а також тісна співпраця з українськими виробниками й надалі залишатимуться пріоритетом у діяльності компанії. Важливим аспектом у роботі BROCARD є допомога армії, і вона триватиме до повної перемоги над ворогом!

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 01.05.2024 10:00