Фото: gre4ka.info

Як відрізнити натуральний сир від підробки: поради від експертів

Серед величезного асортименту сирів вибрати натуральний і не потрапити на підробку не так вже й просто. Для того, щоб насолодитися смаком цього корисного молочного продукту, необхідно знати ознаки справжнього сиру.

Експерти команди Nssz поділилися секретами, як правильно обрати натуральний сир та відрізнити його від підробки.

Ціна продукту

Ціна — це перше, на що потрібно звернути увагу при виборі твердого сиру. Для виробництва одного кілограму якісного сиру необхідно 11 літрів молока. Тому його вартість не може бути нижчою за 100 гривень. Якщо ціна продукту набагато менше цієї позначки, то, швидше за все це — підробка, у складі якої є пальмова олія.

Назва і склад

На полицях сучасних магазинів є "сир" і "сирний продукт". Це — абсолютно різні продукти.

"Незамінними компонентами при виробництві натурального сиру є: молоко, сичужний фермент, закваска, сіль, хлористий кальцій (для поліпшення згортання молока). Ці компоненти легко засвоюються і перетравлюються в шлунку, а також сприяють активізації травних процесів", — заявляють експерти.

Своєю чергою "сирний продукт" не володіє такими корисними якостями. Він схожий на сир тільки зовні. До його складу входить знежирене молоко, яке "збагачене" пальмовою олією, і досить часто ароматизаторами. Тому потрібно уважно читати склад: в ньому не може бути ніяких рослинних жирів.

Смакові якості

Підробки часто мають одноманітний смак і відсутність післясмаку, адже пальмова олія сама по собі не має ні запаху, ні смаку. Відповідно, сир, який складається з неї наполовину, однаковий.

"Надати аромат сирному продукту допомагають ароматизатори, післясмак і гіркота після яких залишається в роті на кілька годин. Крім того, засіб з пальмовою олією сушить горло і викликає підвищене почуття спраги", — попереджають фахівці.

Зберігання сиру

При правильному приготуванні натуральний сир може зберігатися довго: від шести місяців і більше. Так, чим довше він зберігається, тим кращими стають його смакові якості, утворюючи так званий "сирний букет". Відповідно продукт, що містить пальмову олію, з часом втратить свій смак і зовнішній вигляд. Такий сир почне жовтіти, а смак стане більш гірким і пухким.

Ці корисні поради допоможуть вибрати натуральний, якісний і корисний сир з великого асортименту.

Нагадаємо, на початку року в Україні подорожчала більша частина молочних продуктів. Зокрема, експерти прогнозують ще одну хвилю здорожчання "молочки" на кілька відсотків у кінці зими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 29.01.2024 15:27