Фото: infagro.com.ua

В Україні зросте вартість молочних продуктів: на скільки та коли зміняться ціни

На початку року в Україні подорожчала більша частина молочних продуктів. Зокрема, експерти прогнозують ще одну хвилю здорожчання "молочки" на кілька відсотків у кінці зими.

Про це повідомила аналітична платформа "Інфагро".

"До весни окремі види молочної продукції можуть подорожчати ще на 5-7%", — заявили експерти.

Так, здорожчання зупиниться тільки тоді, коли виробники молочних продуктів не вирівняють економічний баланс, який виник через подорожчання сировини.

Аналітики наголошують, що, попри те, що ціни на продукцію зростають, рівень і обсяги експорту свіжих молочних товарів теж демонструє стабільне зростання. Проте цей ріст не дає змоги прогнозувати, що відбудеться якесь серйозне збільшення цін. За даними експертів, протягом 2023 року експорт свіжих молокопродуктів збільшився на 36%.

До того ж, за словами аналітиків, імпорт "молочки" у першому кварталі 2024 року може помітно зрости, адже ціни на вітчизняні молокопродукти останнім часом істотно подорожчали.

Варто зазначити, що майже всі молочні продукти, які є в споживчому кошику українців, дорожчають на тлі зростання витрат переробних підприємств на електроенергію, пальне та логістику, підвищення закупівельних цін на сировину та скорочення поголів'я худоби після повномасштабного вторгнення Росії.

Інфографіка: "Інфагро"

Інфографіка: "Інфагро"

Нагадаємо, в Україні за минулий рік суттєво здорожчала кава. Якщо ще на початку 2023 року чашка еспресо коштувала в середньому 26,25 гривень, то у грудні ціна напою становить 29,45 гривень. Зокрема, вартість на каву залежить від регіону: якщо у Хмельницькій області стандартну порцію можна купити від 20,53 гривні, то у Запорізькій — від 36,93 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.01.2024 15:59