Фото: Трибуна-Бровари

Як вплинула зміна ставки податку на прибуток на доходи банків: статистика "Опендатабот"

За перші п’ять місяців 2024 року дохід українських банків зріс на 27% порівняно з поточним періодом минулого року. Попри зміну ставки податку на прибуток, заробіток 63 фінансових установ становив 67,97 мільярда гривень.

Про це повідомляє платформа відкритих даних "Опендатабот".

Загалом лише сім із 63 банків отримали збитки у 2024 році. Лідером за величиною прибутку залишається "ПриватБанк", а найбільший приріст доходу отримав "МТБ банк".

До десятки найбільш прибуткових банків України відносяться:

  • чотири державних банки;
  • чотири банки з іноземним капіталом;
  • два приватних банки.

Загалом їх прибуток складає 85% від загального прибутку всіх українських банків. Третину загального прибутку припадає на "ПриватБанк".

доходи банків

Інфографіка: "Опендатабот"

Державні банки

За перші п’ять місяців 2024 року "ПриватБанк" отримав 23,96 мільярда гривень прибутку після оподаткування (але це на 6% менше, ніж за аналогічний період минулого року). Загалом саме "ПриватБанк" сплатив майже половину від суми податків усіх банків країни за цей час — 8,04 мільярда гривень.

доходи банків

Інфографіка: "Опендатабот"

Іноземні банки

Лідером серед банків з іноземним капіталом став "Райффайзен банк". Фінустанова отримала майже чотири мільярди гривень прибутку. Це на 22% більше порівняно з відповідним періодом 2023 року. Його податкові витрати зросли до 1,32 мільярда гривень. Це майже вдвічі більше до відповідного періоду торік.

Банки з приватним капіталом

Банки з приватним капіталом отримали 10,42 мільярда гривень прибутку. Це майже в 1,5 раза більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Лідером цієї групи став ПУМБ, який заробив 3,2 мільярда гривень. Ця сума на 7% більша ніж була у 2023 році.

Нагадаємо, Національний банк систематизував в одному документі всі регуляції, які стосуються безперебійного функціонування учасників ринку фінансових послуг у разі настання особливого періоду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.07.2024 14:40