Фото: Рixabay

Коли банк може заблокувати грошовий переказ: пояснення НБУ

Банки, які працюють в Україні, мають повноваження зупиняти транзакції, якщо вони викликають сумнів. Також фінустанови можуть припиняти видаткові операції на термін до семи робочих днів.

Про це стало відомо з пояснення від Національного банку України.

Зазначається, що банк має право зупинити операцію, якщо вона викликає підозри. Зокрема, фінансові операції повинні зупиняти, якщо у них є ознаки кримінального правопорушення. Термін призупинення таких транзакцій — до семи робочих днів.

Проте у НБУ наголошують, що контроль щодо дотримання фінустановами законодавства про захист персональних даних та відповідні перевірки не входять до їх повноважень, адже такими питаннями займається Державна служба України із захисту персональних даних. У Нацбанку зазначають, що звернення споживачів фінансових послуг не є підставою для проведення позапланової перевірки банку. 

"Однак позапланова перевірка можлива, якщо Національний банк виявив систематичні порушення, а фінансова установа їх не усунула", — зазначили в НБУ

Отже, скарги на банки до Нацбанку можна подавати, але вони не гарантують, що для таких фінустанов буде влаштована позапланова перевірка.

Нагадаємо, 6 червня НБУ повідомляли, що у травні відбулося досить відчутне послаблення обмінного курсу гривні. У Національному банку України це пов'язують зі збільшенням попиту на валюту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.06.2024 01:26