Фото: TrueUA

Як зекономити на платіжках за світло влітку: корисні поради енергетиків

З 1 червня в Україні зросли тарифи на електроенергію, а тому у липні громадяни отримали платіжки за електроенергією зі збільшеним тарифом. Аби вартість електроенергії не вдарила серйозно по гаманцю, фахівці радять економити світло влітку, користуючись простими, але ефективними порадами.

У компанії YASNO розповіли, як можна економити електрику та що для цього потрібно робити.

Як менше платити за світло влітку

Щоб ціни у платіжках за комуналку не були "космічними", важливо слідувати правилам персональної енергоефективності:

  1. Оновити освітлювальні прилади, зняти усі лампи розжарювання. Звичайна лампа споживає до 10 разів більше електроенергії, ніж LED-світильники. Також можна використовувати місцеве освітлення.
  2. Вимикати світло у кімнаті, де не ніхто не перебуває.
  3. При користуванні бойлером не ставити його на максимальну температуру нагрівання. На підтримку температури води у баку витрачається менше енергії, ніж на нагрів з нуля, тому не потрібно щоразу вимикати бойлер з мережі.
  4. Мінімізувати час роботи побутових приладів. Наприклад, в електрочайнику підігрівати лише необхідну кількість води, а не максимум. При приготуванні страв на електроплиті, користуватися посудом з кришками. Зменшити користування праскою.
  5. Програмувати увімкнення енерговитратної побутової техніки на економні нічні часи за допомогою розумної розетки.
  6. Встановити багатозонний лічильник, щоб користуватися перевагами нічного тарифу на світло.
  7. Дізнатися про можливість оформлення житлової субсидії.

Також фахівці наголошують на перевагах нічного тарифу, який є вдвічі меншим за звичайний.

"Встановіть багатозонний лічильник. Програмуйте увімкнення витратної побутової техніки на економні нічні часи", — наголошують у YASNO.

Крім цього, щоб компенсувати частину платіжки, можна скористатися програмою житлових субсидій, яку реалізує Міністерство соціальної політики. 

"Отримати субсидію можуть сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу. Цей платіж обчислюється індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу", — повідомляють у компанії.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, станом на червень 2023 року в Україні значно зросли ціни на послуги житлово-комунального господарства. Загальне здорожчання склало 15,2%. Найбільше підвищилися розцінки на електрику — одразу на 69,7%. На другому місці — прибирання сміття (17,1%). Утримання та ремонт житла також зросли у ціні: розцінки на ці послуги збільшились на 12,6%.

Раніше влада повідомляла, що через зростання тарифів в Україні частині населення переглянуть розмір житлової субсидії. В уряді запевняють, що найменш забезпечені українці не відчують фінансового навантаження від підвищення комунальних платежів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.08.2023 03:26