Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Як зміна клімату вплинула на ураган "Мілтон": роз'яснення вчених

Сильний вітер і зливи, викликані ураганом "Мілтон", внаслідок якого цього тижня загинули 16 людей у ​​Флориді, посилилися через антропогенну зміну клімату.

Про це заявила 11 жовтня міжнародна група вчених, пише Reuters.

За даними науковців, глобальне потепління збільшило швидкість вітру приблизно на 10%, а кількість опадів збільшилася на 20–30% за даними аналізу World Weather Attribution. Група кліматологів вивчає роль зміни клімату у виникненні екстремальних погодних умов.

"Мілтон" посилився від шторму першої категорії до бурхливої ​​п'ятої категорії менш ніж за 24 години, харчуючись рекордно та майже рекордно теплими водами Мексиканської затоки. Він обвалився на узбережжя Флориди як ураган третьої категорії. Попередні наукові аналізи показали, що зміна клімату підвищила ймовірність виникнення таких температур у Перській затоці у 400–800 разів.

За даними Національного центру США зі спостереження за ураганами, через додаткове тепло "Мілтон" став третім за швидкістю посилення ураганом в Атлантиці за всю історію спостережень. Максимальна постійна швидкість вітру досягала 180 миль на годину (290 км/год). Група вчених зазначила, що ймовірність виникнення зливових штормів, подібних до "Мілтона", зараз приблизно вдвічі вища, ніж якби не антропогенне потепління.

"Це дослідження підтвердило те, що і так має бути абсолютно ясно: зміна клімату посилює шторми, і в цьому винне спалювання викопного палива", — сказав Ян Дафф, активіст екологічної некомерційної організації Greenpeace.

Нагадаємо, вночі 10 жовтня ураган "Мілтон" досяг узбережжя Флориди. Він обвалився на містечко Сієста-Кі зі швидкістю понад 190 кілометрів на годину.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.10.2024 15:39