Фото: Pexels

Яке церковне свято 11 січня: кого сьогодні вшановують віряни й що заборонено робити

У четвер, 11 січня, за новим церковним календарем у православній церкві відзначають день преподобного Феодосія Великого. У народі цей день називався "Феодосієве тепло".

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про святого Феодосія

Народився святий в місті Маґаріяс. В дитинстві Феодосій читав дуже багато релігійних книжок. Потім вирушив в Єрусалим, де відвідав євангельські місця. Там він став учнем преподобного Лонгіна.

Через деякий час Феодосій вирішив усамітнитися та оселився в одній із печер в пустелі. Незабаром навколо нього зібралась ціла чернеча громада. Тому святий почав будувати монастир, і зрештою з’явилась Лавра Феодосія Великого — перший чернечий монастир в Палестині. До кінця життя Феодосія тут проживало близько 400 ченців. Також неподалік побудували кілька будинків для паломників, лікарню та кілька церков. В них богослужіння велись різними мовами.

Згодом палестинські ченці звернулися до патріарха Салюстія, щоб той освятив Феодосія в чин архімандрита. Тоді ж він отримав своє прізвисько "Кіновіарх". За часів правління імператора Анастасія Феодосій не підтримував твердження, що Ісус Христос має лише одну, божественну, подобу. За це його кинули до в’язниці, з якої він вийшов лише після смерті правителя.

 Фото: commons.wikimedia.org

 Фото: commons.wikimedia.org

Помер Феодосій у віці 105 років після довгої та важкої хвороби. Його тіло поховали в тій печері, в яку він прийшов жити після церкви Пречистої Владичиці Богородиці.

Що не можна робити 11 січня

  • У цей день не можна позичати гроші.
  • Також не можна сьогодні стригти волосся та обрізати нігті. Хто нігті підстриже, той три місяці в боргах жити буде.
  • Ще 11 січня не бажано виходити на вулицю вдосвіта.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі головні церковні свята, які припадають на січень 2024 року. У перший місяць Нового року українці будуть святкувати Трьох святих: Василя Великого, Григорія Богослова, Івана Золотоустого.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 11.01.2024 05:30