Фото: depositphotos

Яке церковне свято 18 травня: кого сьогодні вшановують віряни

У суботу, 18 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують день пам'яті мученика Феодота Анкірського. Його любов до Господа стала прикладом християнської відданості та солідарності.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого 

У часи страшних гонінь християн Феодот та його супутники ризикували власним життям, допомагаючи та захищаючи вірян. Так, бувши таємним християнином, він надавав притулок переслідуваним у своєму готелі в місті Анкірі. Святий не лише переховував їх, а й надавав проживання, харчування та підтримку. Феодот також викуповував тіла померлих мучеників від язичників, щоб надати їм гідне християнське поховання.

У ці часи мучеництва також стали відомими сім дів: Олександра, Текуса, Фаїна, Клавдія, Єфросія, Матрона і Юлія. Вони віддавали свою віру Христові, несучи тяжкі катування, а після цього їхні тіла були кинуті в озеро. Феодот разом з родичем Поліхронієм та іншими християнами витягнув тіла мучениць та поховав їх належним чином.

Однак, коли язичники дізналися про це, вони спалили тіла святих мучениць. Згодом Феодота впіймали — Поліхроній, злякавшись покарання, видав його. Святий добровільно з’явився перед правителем, відмовившись відректися від Христа. За свою відданість святий зазнав страшних катувань. Після 15-денного ув’язнення та нових побиттів, був убитий.

Мученик Феодот

Мученик Феодот. Джерело: rivne.church.ua

 

Що не варто робити у цей день

  • Не можна цього дня рубати дерева та обривати гілочки.
  • Заборонено веселитися.
  • Не варто сваритися — сварка може затягнутися.
  • Не варто лихословити та скандалити.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 18.05.2024 11:30