Японський телекерований робот допоможе з пранням

13 ЛЮТОГО 2019 11:46

Японська компанія Mira Robotics представила телекерованого робота, призначеного для допомоги з прання, розвішування та складанню чистих речей. Управляти роботом буде навчений оператор. Компанія планує запустити комерційний сервіс на основі таких роботів у 2020 році, повідомляє IEEE Spectrum.

Автоматизація у все більшій мірі стосується не тільки підприємств, а й будинків звичайних людей. Наприклад, в останні кілька років швидкими темпами розвивається концепція розумного будинку, що має на увазі, що багато предметів в будинку, такі як лампи і холодильник, які підключаються до мережі і стають здатними передавати інформацію про свої функції або управлятися з інших пристроїв.

Крім того, фахівці пропонують продовжити автоматизацію будинків за допомогою роботів, здатних взяти на себе частину турбот по дому. Однак поки такі роботи майже завжди є лише дослідні проекти, які не готові до автономного виконання складних завдань через обмеження поточного рівня технологій.

Компанія Mira Robotics вибрала компромісний підхід, і вирішила створити робота для допомоги з пранням одягу, який на першому етапі буде лише виконувати команди оператора, але з часом, завдяки накопиченим даними, навчиться робити роботу в автономному режимі.

Робот встановлений на рамі змінної висоти на колісній платформі. Рама може змінювати висоту робота від 1,1 до 1,8 метра. Робот має дві електромеханічні руки і голову, в якій встановлена ​​камера для оператора. Під час роботи оператор може вільно пересувати колісну платформу, міняти висоту робота, а головне - керувати обома руками і хапати предмети. Руки робота здатні підняти вантаж масою до півтора кілограмів. Відео з You Tube.

Під час демонстрації можливостей робота розробники показали повний цикл робіт: діставання рушників з пральної машини, розвішування його на сушці, а потім складання одягу для зберігання.

У демонстраційному ролику можна бачити, як відбувається управління роботом. Під час роботи оператор бачить перед собою відео з камери на роботі і управляє його рухом за допомогою двох контролерів Oculus Touch, рух яких відстежується за допомогою зовнішніх візуальних датчиків, а також інерційних датчиків в самих контролерів.

Компанія має намір використовувати таких роботів в складі сервісу, який буде доступний за передплатою, вартість якої складе близько 200 доларів.

На поточному етапі робот проходить випробування, а його повноцінна експлуатація повинна початися в 2020 році.

Раніше інженери створювали і інших роботів, здатних допомагати в домашніх справах. Наприклад, вже існують роботи, здатні принести пляшку з водою інваліду, прибратися у кімнатах та в туалеті, і навіть роботи, які здатні принести пиво з холодильника.

Технології, 13.02.2019 11:46