ЄС не готовий поступитися Лондону в питанні щодо ірландського кордону

31 СІЧНЯ 2019 01:23

ЄС не готовий переглядати умови угоди щодо  «BREXIT», зокрема, положення про так званий «бекстоп» - про збереження статусу кордону Північної Ірландії, повідомляє Euro News. Про це в ході виступу в Європарламенті заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер:

«Угода про вихід (Великобританії) залишається найкращим і єдино можливим. ЄС говорив так в листопаді, ми говорили про це в грудні, ми говорили це після першого вирішального голосування в Палаті громад в січні. Дебати і голосування, які пройшли вчора в Палаті громад, не змінять цього. Угода не буде переглянута. Дозвольте мені прояснити: вчорашнє голосування загострило загрозу безладного виходу Сполученого Королівства з ЄС».

Про безперспективність нових переговорів, на яких наполягає Палата громад британського парламенту, говорив і представник ЄС Мішель Барньє:

«Пані та панове, гарантії «бекстоп», про які говорив голова Юнкер, є частиною угоди про вихід з ЄС, і ця угода не буде переглянута. Все дуже просто: ми не будемо робити нічого з того, що може послабити наш внутрішній ринок. В рамках цих переговорів ми не будемо робити нічого, що могло б загрожувати майбутньому ЄС».

У вівторок Палата громад прийняла поправку до плану «BREXIT», згідно з якою уряд повинен обговорити з Євросоюзом можливість зміни статті про кордон між Північною Ірландією і республікою Ірландія. У нинішньому вигляді проект договору гарантує свободу переміщення товарів і людей на острові заради збереження статусу-кво і миру.

Критики так званого «бекстопа» бачать в ньому загрозу для економічної незалежності країни і вимагають знайти цим положенням альтернативу або обмежити термін їх дії.

Світ, 31.01.2019 01:23