Урсула фон дер Ляєн. Скріншот

ЄС планує використати заморожені активи Росії для відновлення України, — Bloomberg

Європейський Союз має намір змусити банки повідомляти інформацію про активи Центрального банку Росії в рамках десятого пакета санкцій проти режиму Кремля. Отримання контролю за масштабами Центробанку РФ та інших державних активів Росії розглядається як перший крок до вивчення варіантів потенційного використання цих коштів для сприяння відновленню України.

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання пише, що Європейська комісія також запропонувала посилити зобов'язання щодо звітності про заморожені активи, пов'язані з російськими компаніями та фізичними особами, які перебувають під санкціями. Виконавчий орган ЄС пропонує накласти штрафи — до 50 тисяч євро для фізичних осіб та 10% річного обороту для юридичних осіб.

Відомо, що ЄС має намір ухвалити десятий пакет санкцій проти Росії наступного тижня — до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Європейські лідери також планують посилити підтримку Києва.

"Росії також доведеться заплатити за заподіяні нею руйнування і зробити свій внесок у відновлення України", — цитує Bloomberg президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляйєн.

Вона заявила, що ЄС й партнери вивчають можливість використання державних активів Росії на користь України.

Які обмеження готує ЄС для Росії у десятому пакеті санкцій

Зазначається, що десятий пакет санкцій запровадить великі торгові обмеження на товари, які використовуються російськими військовими, зокрема технології, компоненти, важкі автомобілі, електроніку та рідкісні елементи. ЄС також пропонує заборонити транзит товарів через Росію, щоб знизити ризик порушення санкцій, та запровадити обмеження на ввезення до ЄС російського каучуку та асфальту.

Крім цього, ЄС також має намір запровадити санкції щодо десятків фізичних та юридичних осіб, зокрема політиків та військовослужбовців, а також:

  • "Альфа-Банку", "Росбанку" та АТ "Тінькофф Банк", а також Фонду національного добробуту Російської Федерації;
  • медіа-груп, які займаються пропагандою на підтримку агресії проти України;
  • російського перестраховика судів, який експортує російську нафту;
  • судноплавної компанії, яка зареєстрована у Великій Британії й звинувачується у використанні своїх суден для перевезення вкраденого українського зерна від імені Росії.

Видання пише, що запропоновані обмежувальні заходи державами-члени ЄС обговорять цього тижня, однак не виключається внесення змін. Для ухвалення санкцій ЄС потрібна підтримка всіх держав-членів. Інші пропозиції у санкційному пакеті містять продовження терміну заборони ліцензій на мовлення засобів масової інформації, контрольованих російською державою та обвинувачених у поширенні пропаганди, маніпулюванні та спотворенні фактів, спрямованих проти ЄС та його сусідів.

Згідно з документами, ЄС також хоче заборонити громадянам Росії обіймати посади в керівних органах операторів критично важливих європейських інфраструктур та підприємств. Громадяни ЄС будуть звільнені від цього положення. Також пакет санкцій, у разі його схвалення, заборонить надання потужностей для зберігання газу громадянам, резидентам Росії й організаціям, зареєстрованим у РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський Союз хоче закрити "лазівки" РФ для обходу у вже ухвалених санкціях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 15.02.2023 09:56