ЄС призупиняє діалог з Туреччиною на вищому рівні

16 ЛИПНЯ 2019 00:32

Євросоюз призупиняє діалог з Туреччиною на вищому рівні і вводить ряд обмежень на відносини з Анкарою через турецької програми освоєння газових родовищ біля берегів Кіпру. В офіційному повідомленні Ради ЄС сказано, що це рішення було прийнято на засіданні глав МЗС країн союзу.

Серед заходів, прийнятих Радою, зазначено скорочення допомоги Туреччині, передбаченої на 2020 рік, а також припинення роботи Ради асоціації ЄС-Туреччина і переговорів щодо угоди про повітряні перевезення.

Крім того, глави МЗС Євросоюзу рекомендували Європейський інвестиційний банк переглянути свої фінансові програми в Туреччині, в тому числі позики під державні гарантії, повідомляє Euro News.

Рада ЄС наполягає на тому, що «питання про розмежування виняткових економічних зон і континентального шельфу можуть бути вирішені виключно за допомогою переговорів, при повній повазі до міжнародного права і відповідно до принципів добросусідства».

Протистояння навколо Кіпру загострилося цієї весни після того, як Туреччина направила свої плавучі бурові установки до берегів острова. Анкара наполягає на своєму праві розробляти газові родовища в цих водах, які, як кажуть в Туреччині, належать частково визнаній Турецькій республіці Північного Кіпру.

Член ЄС Республіка Кіпр і Греція звинувачують Туреччину у вторгненні в кіпрську виняткову економічну зону. Афіни закликали Брюссель вжити заходів проти Туреччини. Нікосія виписала ордери на арешт членів екіпажів турецьких бурових судів.

Політика, 16.07.2019 00:32