ЄС введе в дію закон в зв'язку з відмовою від Спільного всеохоплюючого плану дій

06 СЕРПНЯ 2018 16:22

Євросоюз, Франція, Німеччина і Великобританія висловили глибоке співчуття у зв'язку з рішенням США відновити санкції проти Ірану. Угода з атомної програми Тегерана працює, і його мета стає ближче, йдеться в спільній заяві верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Федеріка Могеріні, а також міністрів закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана, ФРН Хайко Маса (Heiko Maas) і Великобританії Джеремі Ханта, опублікованому на сайті Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS).

У зв'язку з цим планується 7 серпня ввести в дію закон про захист від санкцій США, говориться далі в заяві.

Спільний всеосяжний план дій (СВПД) передбачає гарантії того, що ядерна програма Ірану використовується виключно в мирних цілях і є «ключовим елементом глобальних планів щодо нерозповсюдження ядерної зброї», що мають важливе значення для безпеки Європи, Близького Сходу і світу в цілому, вказують політики. Те, що мета СВПД досягається, за їхніми даними, підтверджують 11 доповідей Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

СВПД був підписаний Іраном, США, РФ, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною в 2015 році. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди, звинувативши Іран в пособництві тероризму і прагненні продовжувати розробку ядерної зброї. Трамп оголосив про відновлення режиму економічних санкцій проти Тегерана, який діяв до підписання СВПД. Очікується, що санкції знову вступлять в силу 7 серпня.

Світ, 06.08.2018 16:22