Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Єврорада схвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок: що він передбачає

Єврорада схвалила перший в історії Європейського Союзу закон про боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Директива вимагає від усіх країн-членів ЄС криміналізувати калічення жіночих статевих органів, кібернасильство та примусові шлюби.

Про це повідомляється на офіційному сайті Євроради.

"Рада дала зелене світло директиві ЄС щодо боротьби з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Вжиття рішучих заходів проти цих актів насильства має важливе значення для забезпечення цінностей і фундаментальних прав рівності між жінками та чоловіками та недискримінації", — йдеться у повідомленні.

Так, директива вимагає від усіх країн ЄС криміналізувати калічення жіночих статевих органів, примусові шлюби та кібернасильство, як-от розголошення інтимних зображень без згоди. Новий закон також містить заходи щодо запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та встановлює стандарти захисту жертв цих злочинів.

"Насильство над жінками та домашнє насильство є злочином, що продовжується. Цей закон гарантуватиме, що винні будуть суворо покарані, а його жертви отримають всю необхідну підтримку", — заявив віце-прем’єр-міністр Бельгії та міністр юстиції та Північного моря Пол Ван Тігхельт.

Основні положення закону

Прийнятий закон передбачає кримінальну відповідальність за наступні злочини в ЄС:

  • калічення жіночих статевих органів;
  • примусовий шлюб;
  • обмін інтимними зображеннями без згоди;
  • кіберпереслідування;
  • кіберпереслідування;
  • кіберпідбурювання до ненависті чи насильства.

Вчинення цих злочинів каратиметься позбавленням волі на строк від одного до п’яти років. До того ж відтепер повідомляти про кіберзлочини можна буде онлайн.

"Країни ЄС також повинні вжити заходів для того, щоб дітям допомагали професіонали. Коли діти повідомляють про злочин, вчинений кимось із батьківською відповідальністю, органи влади повинні вжити заходів для захисту безпеки дитини, перш ніж повідомити ймовірного злочинця", — зазначили в Єврораді.

Країни-члени мають три роки з моменту набрання чинності директивою, щоб перенести її в національне законодавство.

Нагадаємо, в Україні діє перший портал повідомлень про матеріали, пов’язані із сексуальним насильством над дітьми в мережі, — StopCrime. Повідомити про можливий злочин на тему сексуального насильства над дітьми в Інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.05.2024 18:25