Фото ілюстративне з відкритих джерел

Євросоюз готується раптово припинити постачання газу з Росії

Євросоюз готуються до можливого раптового припинення постачання російського газу. Це відбудеться після того, як сплине термін контракту щодо транзиту між Україною та Росією наприкінці 2024 року.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на заяву єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон під час брифінгу в Києві.

Вона нагадала, що незабаром сплине термін дії контракту між Росією й Україною щодо транзиту газу, тому в Європейському Союзі хочуть скоординувати свої дії з Україною. Єврокомісарка також зазначила, що ЄС готувався до цієї ситуації протягом двох років.

"Ми знали, що Росія не є надійним постачальником газу, і всі наші оцінки ризиків розробили таким чином, що в одну мить Європа може залишитись без постачань російського газу", — додала Сімсон.

Державам ЄС 2022 року розпочали рекомендувати скорочувати споживання газу у відповідь на енергетичну кризу, спричинену повномасштабною війною Росії проти України. Згодом відповідний регламент продовжили 2023 року.

Завдяки заходам зі скорочення попиту ЄС вдалося поетапно відмовитися від приблизно 65 мільярдів кубометрів російського газу 2023 року, насамперед у домогосподарствах і промисловості. Наприкінці березня цього року в Євросоюзі офіційно рекомендували далі скорочувати споживання газу на 15%.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що Туреччина веде переговори з американською компанією ExxonMobil щодо багатомільярдної угоди з купівлі скрапленого природного газу. Це може знизити залежність країни від російських енергоносіїв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.05.2024 16:47