Денис Шмигаль. Джерело: Telegram-канал прем'єр-міністра України

Шмигаль зробив рішучу заяву щодо транзиту російського газу в Україну

Україна не планує продовжувати контракт з Росією щодо транзиту газу. Проте держава готова розглянути варіанти постачання блакитного палива до Європи через свою газотранспортну систему за ініціативи країн Європейського Союзу.

Таку заяву зробив прем'єр-міністр України під час прес-конференції 4 березня. 

"Ми, звісно, не плануємо переговорів із країною-агресором про те, щоб продовжувати транзитний контракт. Але ми мали неодноразові переговори з європейськими лідерами на базі Єврокомісії. Якщо європейські країни виступлять або консорціумом, або хтось із європейських партнерів виступить транзитером уже свого газу — ми готові таку послугу надавати, як робили це до цього часу. Тут ініціатива на боці ЄС і наших європейських партнерів", — пояснив посадовець.

Водночас Шмигаль підкреслив, що наша держава не буде продовжувати контракт із Росією щодо транзиту газу, адже українська газотранспортна система готова функціонувати без здійснення транзиту газу РФ.

"Це наша принципова позиція. Ми розуміємо як забезпечити всіх споживачів в Україні газом зараз і в наступні роки", — наголосив він.

Прем'єр також додав, що Україна працює над збільшенням видобутку власного блакитного палива. За його словами, минулого року "Нафтогаз" запустив 86 нових свердловин.

"Видобуток газу продовжує зростати, і це одне із найважливіших завдань для нашої енергетичної незалежності", — підсумував Шмигаль.

Нагадаємо, раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що зимові місяці наша держава пройшла "повністю на українському газі". Для України це "історична подія". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.03.2024 16:46