Євросоюз запровадив 11-й пакет санкцій проти Росії: які обмеження туди входять

Рада Європейського Союзу ухвалила 11-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії. Нові обмеження посилюють наш тиск на Росію та військову машину диктатора Володимира Путіна

Про це повідомили на офіційному сайті Ради ЄС.

"Наші санкції вже завдають значних збитків російській економіці та здатності Кремля фінансувати свою агресію. Сьогоднішній пакет. Долаючи обхід санкцій, ми максимізуємо тиск на Росію, позбавляючи її ресурсів, які їй так необхідні, щоб дозволити їй продовжувати незаконну війну проти України", — заявив верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Санкції в 11-му пакеті 

Новий пакет санкцій Євросоюзу проти РФ містить механізм протидії обходу обмежень Росією, що має нативно вплинути на російський ВПК і їхню здатність виробляти ракети. У випадку, якщо, попри індивідуальні санкції та подальшу взаємодію, обхід залишатиметься значним і системним, ЄС матиме можливість вжити "виняткових, крайніх заходів". 

"У цьому випадку Рада може одноголосно прийняти рішення про обмеження продажу, постачання, передачі або експорту товарів і технологій, експорт яких до Росії вже заборонено, зокрема продуктів і технологій для бойових дій, до третіх країн", — пояснюють у ЄС.

З метою подальшого мінімізації ризику обходу санкцій нове рішення забороняє транзит через територію Росії великої кількості товарів і технологій, які можуть сприяти військовому та технологічному зміцненню Росії або розвитку сектору оборони чи безпеки, товарів і технологій. 

Рада ЄС внесла ще 87 суб’єктів до переліку суб’єктів, які безпосередньо підтримують військово-промисловий комплекс Росії у війні проти України. Вони підлягатимуть суворішим експортним обмеженням щодо товарів і технологій подвійного використання. До переліку входять чотири іранські компанії, які виробляють безпілотні літальні апарати й постачають їх у Росію, інші компанії третіх країн, які беруть участь в обході торговельних обмежень, а також деякі російські організації, які займаються розробкою, виробництвом і постачанням електронних компонентів для російської армії 

Крім того, рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, включаючи електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат, прекурсори енергетичних матеріалів та прекурсори хімічної зброї, оптичні компоненти, навігаційні прилади, метали, що використовуються в оборонному секторі та морське обладнання.

Також Рада поширила призупинення дії ліцензій на мовлення ще на п’ять ЗМІ: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook і Katehon. Ці ЗМІ перебувають під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва РФ. Вона використовує їх для постійних і узгоджених пропагандистських акцій, спрямованих на громадянське суспільство в ЄС та сусідніх країнах, серйозно спотворюючи та маніпулюючи фактами.

Окрім економічних санкцій, Рада вирішила включила до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Нагадаємо, Велика Британія може зберегти санкції проти Російської Федерації до моменту, поки Москва не виплатить компенсацію Україні. 19 червня в країні презентували відповідний закон.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.06.2023 11:32