ЮНІСЕФ: в перший день Нового року народилося 392 тисячі дітей

02 СІЧНЯ 2020 10:22

«Початок нового року і нового десятиліття - це привід для того, щоб поділитися своїми надіями і мріями, пов'язаними з майбутнім, не тільки нашим, але і наступних поколінь, - заявила Виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Фор. - Перегортаючи останню сторінку календаря, ми ще раз згадуємо про потенціал кожної дитини, який може розкритися, якщо малюк буде рости в нормальних умовах».

Щорічно в ЮНІСЕФ відзначають день народження дітей, що з'явилися на світ першого січня. Однак далеко не кожного з цих немовлят чекає щасливе майбутнє. (Відео з You Tube).

У 2018 році близько 2,5 млн новонароджених померли в перший же місяць життя, третина з них - відразу після народження. Багато з дітей померли від причин, з якими можна було впоратися: недоношеність, ускладнення при пологах, інфекції. Крім того, 2,5 млн немовлят щорічно народжуються мертвими.

За останні три десятиліття вдалося досягти суттєвих успіхів в боротьбі з дитячою смертністю по всьому світу.

Число малюків, які помирають до досягнення п'ятирічного віку, скоротилася вдвічі. Однак з новонародженими інша справа: 47 відсотків немовлят, які померли у 2018 році до свого п'ятиріччя, померли в дитинстві. Це на 7 відсотків більше, ніж в 1990 році.

У ЮНІСЕФ закликають уряди вкладати кошти в навчання медперсоналу та поставки медикаментів, необхідних для виходжування новонароджених та лікування ускладнень, що виникають під час вагітності, пологів та у післяпологовий період.

«Мільйони дітей зможуть жити, якщо забезпечити для цього відповідні умови», - підкреслила Фор.

Суспільство, 02.01.2020 10:22