Фото: Слово і діло

"З Путіним все скінчено": Кулеба пояснив важливість вступу України в ЄС і НАТО для Заходу

Членство України в ЄС і НАТО не варто сприймати як благодійність чи відкуп. Воно становить прагматичний інтерес для самої європейської спільноти й стане гарантією довгострокового миру та стабільності. 

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на саміті Україна-Оксфорд 2023 "Європейські горизонти для України".

За його словами, невизначеність щодо членства України в ЄС і НАТО була однією з найсерйозніших стратегічних помилок.

"Західні політики виправдовували свою нерішучість, представляючи її як обережну політику, спрямовану на заспокоєння страхів Росії. Натомість це була не стратегія, а відсутність стратегії. Натомість подальша невизначеність була би дуже необачною. Половинчасті рішення, такі як утримання України на периферії чи в залі очікування, здатні лише спонукати подальшу російську агресію, що не в інтересах Європи", — зазначив міністр. 

Водночас Кулеба закликав країни Заходу не зважати на Росію та її президента Володимира Путіна, ухвалюючи рішення про членство України в ЄС та НАТО. 

"Не треба оглядатися на те, що скажуть у Москві. Із Путіним все скінчено. Він виклав усі свої карти на стіл. Він банкрут. Але Україна має перемогти, щоб він не отримав винагороду за все вчинене. Ми обов’язково здобудемо її за тривкої та вчасної підтримки партнерів", — підсумував Дмитро Кулеба. 

Нагадаємо, Україна вже цього року може розпочати переговори щодо вступу до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2023 17:43