Фото: соцмережі

Західна розвідка встановила ймовірного замовника диверсій на "Північних потоках": Резніков заперечує причетність України

Західні розвідники встановили, що до інциденту на газопроводах "Північний потік" у Балтійському морі причетний приватний підприємець із України. Він нібито профінансував диверсію.

Про це повідомляє The Times із посиланням на власні анонімні джерела.

Зазначається, що розвідники встановили особу винного у вибухах вже за тиждень після інциденту. Проте  на Заході вирішили не оприлюднювати цю інформацію, аби захистити Україну.

"Судячи з усього, посадовці НАТО хотіли вберегти Україну від публічної сварки з Німеччиною, яка тягла час із постачанням життєво важливої військової допомоги, включаючи танки Leopard 2 і системи ППО IRIS-T", — розповіли джерела.

Водночас у Німеччині нібито знали, хто несе відповідальність, тому це була "справедлива відповідь" Берліна Києву.

"Це цілком справедливо — вони, мабуть, знали, хто несе відповідальність, раніше за Офіс президента або міністерство оборони в Києві, які були приголомшені доповіддю і вперто заперечують свою причетність", — сказано в публікації видання.

За даними джерел видання, "впливова українська фігура", яка профінансувала диверсію, не мала наміру змінювати позицію критиків військової допомоги з боку Німеччини.

Розвідники запевняють, що складна операція включала задіяння яхти, елітних водолазів, підроблених паспортів і закупівлю зарядів кумулятивної вибухівки, доступних тільки для газової та нафтової промисловості за спеціальною ліцензією та за великі гроші.

"Його ім'я обов'язково спливе, особливо якщо врахувати, що він залишив своєрідну візитну картку. Відносини України з її союзниками покращаться, якщо ця людина зізнається", — заявляють джерела.

Водночас міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна не причетна до вибухів на газопроводах "Північний потік" і "Північний потік–2".

"Для мене це доволі дивна історія, яка не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, що проводиться відповідними владними структурами, виявить усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наші дії", — сказав Резніков.

Вибухи на Північних потоках

У вересні 2022-го на російських газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" у водах Швеції і Данії відбулися вибухи. Перший із газогонів був робочим, а другий Захід відмовився вводити в експлуатацію через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вибухи сильно пошкодили труби, відбулися майже одночасно, і, за оцінкою попереднього слідства, мали ознаки диверсії. Тоді пошкоджень зазнали три з чотирьох ниток газопроводів.

7 березня повідомлялося, що нові розвіддані США вказують на причетність до підриву російських підводних газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" невідомого "проукраїнського угруповання". 

Наразі немає доказів причетності до нападу ані офіційної влади України або громадян США чи Британії, про що не раз говорила російська сторона, ані уряду власне Росії, яку Київ і деякі європейські країни вважали винною в підриві власних газогонів для дестабілізації енергетичного ринку в Європі.

Нагадаємо, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Україна не має стосунку до "казусу в Балтійському морі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.03.2023 14:00