Фото: Pixabay

Законопроект Росії про "незаконність" включення Криму до УРСР: з'явилася реакція МЗС

У Росії 11 березня до Державної думи внесли законопроект про визнання "незаконним" рішення радянської влади 1954 року передати Україні Кримський півострів.

Зокрема, у документі йдеться про те, що рішення про передачу Криму до складу УРСР було ухвалено нібито з порушенням конституцій РРФСР і СРСР. При цьому, на думку авторів законопроекту, указ "не відповідав принципам правової держави і міжнародного права".

До того ж автори законодавчої ініціативи вважають, що ухвалення такого документа буцімто дасть країні-агресорці можливість "говорити з нормальними країнами, які ставляться з повагою до Росії, пояснювати взагалі, що сталося з Кримом у 1954 році насправді".

Зауважимо, у лютому 1954 року Верховна Рада СРСР видала указ "Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР". З того часу півострів перебував у складі України.

Реакція МЗС України

У Міністерстві закордонних справ України назвали внесення до Держдуми РФ законопроекту щодо визнання "незаконною" передачу Криму під керівництво УРСР "нікчемною спробою Росії легітимізувати власні грубі порушення міжнародного права".

"Агресор грубо порушив і продовжує порушувати власні ж зобов’язання, оскільки свого часу юридично, документально та недвозначно визнав кордони сучасної України як на двосторонньому, так і на багатосторонньому рівнях. Сотні разів спіймана на брехні та скомпрометована російська влада може скільки завгодно продовжувати свою пропаганду, зокрема під виглядом законотворчості, але це не змінить визнаної світовим співтовариством реальності: Крим — це Україна", — наголосили у МЗС.

До того ж у відомстві зауважили, що "зазначений законопроект Держдуми лише зайвий раз підтверджує, що цей факт, як і неминучість деокупації, чітко усвідомлюють і в Москві, тому й виникають такі панічні ініціативи".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський в інтервʼю французьким медіа заявив, що першою та найголовнішою метою російського диктатора Володимира Путіна в Україні є її знищенняКремлівський терорист хоче зруйнувати будь-яким методом все живе, що в Україні є.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.03.2024 00:15