Залужний закликав Зеленського підписати каральний закон для військових

19 ГРУДНЯ 2022 21:16

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний закликав президента Володимира Зеленського підписати закон про зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою, щодо посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову застосовувати зброю, непокору і невиконання бойових наказів. 

Про це він повідомив у Telegram.

"Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань. Армія тримається на дисципліні. І якщо прогалини в законодавстві не забезпечують її дотримання, а “відмовники” можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням, це несправедливо. Більше того і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути", - пояснив головнокомандувач ЗСУ.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8271 щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану, яким передбачається додаткова відповідальність для військовослужбовців.

Правозахисники та громадськість закликали президента Володимира Зеленського ветувати цей закон. На сайті Офісу президента відповідна петиція набрала понад 25 тисяч голосів.

Війна, 19.12.2022 21:16