Замах на Шефіра: добре чи зле для Офісу президента?

22 ВЕРЕСНЯ 2021 20:33

           Подія, що відбулася сьогодні на в’їзді до Києва – розстріл авто з першим помічником президента Володимира Зеленського Сергієм Шефіром, цілком здатна кардинально змістити політичні акценти осені 2021 року. Але від цих змін навряд чи виграє Офіс президента та політична сила гаранта – «Слуга народу».

Не заглиблюючись у деталі замаху (своє слово першочергово повинні сказати правоохоронні органи), спробуємо проаналізувати лише наслідки такої непересічної події для політичного майбутнього пропрезидентських сил у короткій перспективі.

1. Якщо дана ситуація є інсценуванням та спланованою акцією з боку Офісу президента.

«Шило в мішку» в сучасному медійно-відкритому світі довго не втримаєш. Приховане у деталях, зливах та свідченнях невідоме стане відомим. Про це почнуть говорити потайки, писати на анонімних ТГ-каналах, зливати інформацію в ЗМІ. В результаті – усе закінчиться черговим і фатальним скандалом для Офісу президента, серйозно вдарить по рейтингу довіри до президента та «Слуг». Матиме незворотні політичні наслідки для усієї країни.

2. Якщо дана ситуація дійсно є замахом, поки ще, невстановлених осіб.

Єдиним оптимально вигідним варіантом для влади у такому разі є: встановлення справжніх мотивів, реальних виконавців та замовників у найкоротшій перспективі, надання суспільству переконливих (а не сфальсифікованих) доказів, затримання та засудження усіх причетних.

Будь-яке затягування розслідування (не залежно від причин), буде свідчити про неспроможність або зацікавленість влади саме у такому перебігу подій, підриватиме довіру до влади і особисто президента, продемонструє його (їхню) слабкість та недієздатність.

І, найголовніше, продемонструє вельми широкому прошарку невдоволених політикою Зеленського людей (у яких на руках достатньо багато зброї), що такими методами можна боротися з владою – «Сезон полювання» відкрився.

Таким чином у Володимира Зеленського фактично є лише два варіанти дій,  незалежно від того, хто і з яких причин замовив (організував) цю подію: 1) або неупереджено, швидко та переконливо знайти виконавців та замовників і таким чином показати дієздатність влади і правоохоронної системи та не втратити, а можливо, навіть збільшити рейтинги, або 2) скориставшись ситуацією, продовжити «закручувати гайки» політичних опонентам, громадянському суспільству, заперечувати очевидне в угоду власним політичним амбіція та продовжувати штовхати Україну до авторитарної держави за прикладом раннього Путіна та Лукашенка.

Хто та що стоїть за пострілами біля Лісників та який шлях обере Володимир Зеленський?

Побачимо вже найближчими тижнями.

Фото: УНІАН

Події, 22.09.2021 20:33