Заочну форму навчання в університетах не скасують: нардеп Бабак пояснив, чому змінили рішення

Народний депутат від фракції "Слуга народу", голова парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак повідомив, що скасування заочної форми навчання для бакалаврів і магістрів не буде 2024 року.

Про це він сказав у коментарі "Українським новинам".

"Заочну та вечірню форму здобуття освіти ми не чіпали, прибрали відповідні норми про скасування рішенням комітету", — так він відповів на запитання, чи залишилися в ухваленому законі норми про скасування заочної форми освіти.

За його словами, ухваленим законом скасовується тільки набір на молодшого бакалавра.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила законопроект № 10092 "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2024 року". За нього у другому читанні проголосували 285 депутатів за мінімально необхідних 226. До рішення комітету законопроект містив норму про скасування заочної форми здобуття вищої освіти для бакалаврів та магістрів (для тих, хто вступить до вишу 2024 року).

Що передбачає законопроект про реформу вищої освіти

Проект закону має на меті "оптимізувати вищу освіту в Україні й наблизити її до європейських стандартів". Згідно з ним, студенти, які навчаються за контрактом, зможуть регулювати термін навчання. Наприклад, пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за три роки замість чотирьох або ж здобути ступінь за шість років. 

"Це допоможе формувати зручний графік, якщо працюєте чи хочете приділити більше уваги певним предметам", — зазначав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Згідно з Європейською кредитною трансферно-накопичувальною системою (ЄКТС), кількість кредитів навчання збільшиться з 60 до 30-80 на рік

Також документом пропонують впровадити міждисциплінарні освітні програми для бакалаврів. Відтак, після першого чи другого курсу навчання студент зможе обрати або змінити спеціальність у галузі, на яку він вступав. 

Крім цього, з 2024 року не можна буде здобувати вишу освіту на заочній формі навчання. Замість неї пропонується впровадження дистанційної форми.

"Заочна форма навчання — радянський рудимент освіти", — зазначав Михайло Федоров. 

Для регульованих спеціальностей (право, медицина, військова служба та атомна енергетика) зменшать кількість вибіркових курсів, які може пройти студент. Водночас для нерегульованих спеціальностей (філологія, фінанси, кібернетика тощо) їх збільшать.

Нагадаємо, що реформа освіти дозволить студентам вибирати, скільки вчитися, які саме предмети цікаві. Вони навіть зможуть змінювати спеціальність після одного-двох років навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.11.2023 16:41