Колаж TrueUA

Заразніший, ніж попередні: у чому небезпека нового COVID-штаму FLiRT і чи очікувати на карантин

Днями стало відомо, що в Івано-Франківській області від нового штаму коронавірусу FLiRT померла 80-річна жінка. І хоча у світі повідомлення щодо нового субваріанту класичного штаму Omicron почали з'являтись ще у березні, в Україні лише у липні зафіксували перші випадки — два у Києві та один в Івано-Франківській області. Хворими виявились дві жінки та чоловік старше 60 років. Попри відносно нещодавню появу, медики вже виділили кілька негативних тенденцій, які суттєво відрізняють цей підвид COVID-19 від його попередників.

Чому FLiRT вважається більш небезпечним, ніж інші штами коронавірусу, які його симптоми та чи очікувати в Україні нового карантину — у нашому матеріалі.

Що відомо про FLiRT

Новий штам походить від варіанту Omicron. У ході специфічних мутацій в білку-шипі вірус міцніше зв’язується з клітинами, через що уникає імунної відповіді. Як наслідок — новий штам легше вражає ослаблений імунітет, у зв'язку з чим захворіти можуть й вакциновані. Однак ті, хто вже перехворів на коронавірус, менше ризикує отримати ускладнення від FLiRT.

"ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом", — зазначають у Міністерстві охорони здоров'я України.

Які симптоми FLiRT і у чому його головна небезпека

Як зазначав головний санітарний лікар Ігор Кузін, загальні симптоми нового субваріанту Omicron залишаються такі ж, як і при інших штамах: підвищення температури тіла, переважно в перші дні захворювання, кашель, можуть виникати головний біль, біль в мʼязах.

симптоми ковіду

Водночас головна небезпека FLiRT у тому, що він ще швидше передається від людини до людини й ухиляється від імунної відповіді, тому можливі повторні зараження. Головний санітарний лікар наголошував, що люди, які не отримали бустерної дози вакцини, мають більші ризики заразитись. До того ж у групі ризику — літні люди й ті, хто має хронічні хвороби.

Вакцинація від FLiRT: що важливо знати

Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров'я досі не надала оцінок FLiRT, медики наголошують: поточна вакцина, яка використовується для профілактичних щеплень, є ефективною.

За словами Кузіна, на сьогодні в Україні є півмільйона доз омікрон-специфічної вакцини проти коронавірусу. Раніше Україна слідом за ВООЗ оновила національні рекомендації. Зокрема, якщо людина має супутні неінфекційні захворювання, такі як цукровий діабет, надмірну вагу або серцево-судинні захворювання, або онкологічні захворювання, повинна отримати однократне щеплення.

вакцина від коронавірусу

"Це базовий курс вакцинації, і потім такій людині рекомендується щорічний один бустер. Для медпрацівників, працівників сфери обслуговування така сама рекомендація, враховуючи їхній професійний ризик і достатню кількість контактів", — наголосив Кузін.

Людям, які не мають супутніх неінфекційних захворювань, достатньо однократної вакцинації як базовий курс.

"По суті, ми відійшли від цієї двократної вакцинації й певної кількості бустерів кожні півроку для деяких груп, тому зараз такі рекомендації спрощені. Тому, якщо людина не має супутніх неінфекційних захворювань, вона може щепитися однократно, і цього буде достатньо. Якщо є — тоді радимо робити щеплення щорічно", — додавав Кузін.

Чи очікувати на новий карантин в Україні

Попри зростання кількості випадків коронавірусу в Україні протягом останнього місяця, у МОЗ не бачать підстав для запровадження нових обмежувальних заходів.

карантин

Кузін наголошував, що у липні зареєстровано понад вісім тисяч випадків COVID-19, тоді як у червні було трохи більш як дві тисячі. За його словами, рівень захворюваності залежить від щільності населення: у Києві, Львівській та Івано-Франківській областях він найвищий.

На сьогодні в Україні вже зафіксовано п'ять випадків нового субваріанту COVID-19 під назвою FLiRT. Три випадки виявили у Києві, один — у Житомирській області, і один летальний — в Івано-Франківській області.

Усі фото: Pixabay

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 09.08.2024 16:30