Фото: соцмережі

В Україні зафіксували першу смерть від нового штаму коронавірусу FLiRT

На Івано-Франківщині від нового штаму коронавірусу FLiRT, який нещодавно виявили на території України, померла 80-річна жінка.

Про це повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук у коментарі "Суспільному".

За його словами, померла жінка є мешканкою однієї з громад Івано-Франківського району. Її інфікування підтвердили у лабораторії. Це перша смерть від нового штаму коронавірусу FLiRT на території України.

"Лабораторно ми підтвердили, що в її організмі був субваріант FLiRT класичного штаму Omicron. Жінка мала також супутні захворювання — цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми й це було клінічно й лабораторно підтверджено", — розповів Савчук.

Пенсіонерку госпіталізували до однієї з лікарень Івано-Франківська у важкому стані. У неї була висока температура, проте її пролікували та стан стабілізувався.

"Жінку перевели у терапевтичне відділення і після того через декілька днів вона померла. Тобто з часу госпіталізації до моменту, коли їй стало гірше і пацієнтка померла, минуло 20 днів. Медики надавали всю можливу допомогу, але COVID-19 забрав її життя", — зазначив медик.

У регіоні субваріант FLiRT наразі підтвердили лише у померлої пенсіонерки. Однак, за словами Савчука, коронавірусна хвороба активно циркулює.

"У понеділок, 5 серпня, ми мали 20 нових підтверджених випадків COVID-19, а сьогодні за день — діагностовані в лабораторії 63 випадки. Якщо порівняти між червнем і липнем, то ми маємо збільшення кількості хворих на 11%", — додав він.

Що відомо про штам коронавірусу FLiRT

Штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. 

"ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT, однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом", — пишуть у МОЗ.

У Міністерстві також нагадали, що вакцинуватися від штаму можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря.

Як вберегтися від COVID-19

Директорка Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург раніше нагадувала, як можна знизити ризики зараження коронавірусом. Зокрема, потрібно:

  • слідкувати за особистою гігієною;
  • часто мити руки;
  • користуватися дезінфекційними засобами;
  • уникати закритих приміщень з великою скупченістю людей;
  • часто провітрювати приміщення;
  • проводити вологе прибирання вдома і на роботі.

"Та, головне, категорично дотримуватися правила — "Захворів — сиди вдома!". Відчули нездужання — за можливості максимально самоізолюйтеся. Адже COVID, навіть з легким перебігом хвороби, для зараженої вами людини зі слабким імунітетом (дитини, вагітної, хронічного хворого, людини старшого віку) може стати смертельним. Якщо захворіла дитина, теж обов’язково залиште її вдома та зверніться до лікаря. І для дітей, і для дорослих потрібно зробити тест, щоб точно розуміти, яку стратегію лікування обрати. Тож алгоритм дій має бути наступним: захворіли — залишилися вдома — звернулися до лікаря — протестувалися та неухильно дотримуєтесь всіх рекомендацій до повного одужання", — наголошувала Гінзбург.

Нагадаємо, у Львові останніми тижнями значно підвищився рівень захворюваності на коронавірус. У липні госпіталізували 20 осіб.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.08.2024 20:59