Фото: if.gov.ua

Більш заразний, ніж попередники: у МОЗ розповіли про новий штам коронавірусу FLiRT

Новий штам коронавірусу FLiRT, який нещодавно виявили на території України, є більш заразним, ніж його попередники. Водночас вакцинація залишається ефективним засобом профілактики.

Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник очільника Міністерства охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, перші три випадки було зафіксовано у Києві та на Івано-Франківщині. 

"Це є один з субваріантів, який попередньо характеризується тим, що він ще швидше передається від людини до людини й ще більшою мірою йде від імунної відповіді, але загальні симптоми залишаються такі самі: підвищення температури тіла, переважно в перші дні захворювання, кашель, можуть виникати головний біль, біль в мʼязах", — наголосив Кузін.

Також він додав, що люди, які не отримували бустерну дозу вакцини — мають більші ризики заразитись на новий штам вірусу. Водночас перші повідомлення про виявлення нового субваріанту почали з'являтись ще у березні цього року. Протягом наступних місяців багато країн заявили про зростання захворюваності на COVID. Наприклад, у Сполучених Штатах Америки показники зросли на 25%.

Він наголошує, що наразі Всесвітня організація охорони здоров'я не надала оцінок FLiRT, втім є інформація про те, що поточна вакцина, яку використовують для профілактичних щеплень, є ефективною проти цього штаму. В Україні наразі є півмільйона доз вакцин проти COVID. Також Україна оновила національні рекомендації. 

Головний санітарний лікар додав, що у випадку, якщо людина має супутні неінфекційні захворювання, такі як цукровий діабет, надмірну вагу, серцево-судинні або онкологічні захворювання, то вона повинна отримати однократне щеплення та щорічну бустерну дозу.

"Це базовий курс вакцинації, і потім такій людині рекомендується щорічний один бустер. Для медпрацівників, працівників сфери обслуговування така сама рекомендація, враховуючи їхній професійний ризик і достатню кількість контактів", — додав Кузін.

Проте громадянам, які не мають супутніх неінфекційних захворювань, достатньо однократної вакцинації в межах базового курсу вакцинації, адже наразі медики відійшли від двократної вакцинації та певної кількості бустерів кожні пів року для деяких груп людей, тому зараз рекомендації щодо вакцинації спрощені.

"Якщо людина не має супутніх неінфекційних захворювань, вона може щепитися однократно, і цього буде достатньо. Якщо є — тоді радимо робити щеплення щорічно", — наголосив Кузін.

Нагадаємо, раніше британські вчені виявили низку небезпечних і довгострокових ускладнень, що виникають у людей, які перехворіли на COVID-19. У таких осіб спостерігається погіршення когнітивних функцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 07.08.2024 13:37