На фото: Джуліан Ассанж. Джерело: скріншот з відео

Засновник WikiLeaks Ассанж уклав договір з США: його звільнили з в'язниці у Британії

У Великій Британії засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа звільнили з в'язниці. Він уклав угоду з міністерством юстиції Сполучених Штатів Америки, погодився визнати себе винним у публікації таємних військових документів та виїхав з Британії.

Як повідомляє CNN, відповідно до умов нової угоди, прокурори Міністерства юстиції вимагатимуть 62-місячного ув'язнення, що дорівнює часу, який Ассанж відсидів у в'язниці суворого режиму в Лондоні, поки він намагався уникнути екстрадиції до Сполучених Штатів.

Зазначається, що угода про визнання провини зарахувала цей час ув'язнення, який відбув Ассанж. Це дозволяє йому негайно повернутися до його рідної країни — Австралії. Відомо, що цю угоду ще має схвалити федеральний суддя, але у понеділок, 24 червня, Ассанжа звільнили з британської в’язниці.

"Джуліан Ассанж вільний. Він покинув в'язницю суворого режиму Belmarsh  вранці 24 червня після того, як провів там 1901 день. Високий суд Лондона випустив його під заставу, і він був звільнений в аеропорту Станстед у другій половині дня, де він сів на літак і вилетів із Великобританії", — прокоментували звільнення засновника у WikiLeaks.

Варто додати, що федеральний суддя на Північних Маріанських островах призначив слухання про визнання провини та винесення вироку на ранок середи, 26 червня, згідно з рішенням окружного суду США.  Прокурори міністерства юстиції попросили суд розпочати розгляд справи в той же день, оскільки Ассанж не хотів перебувати на території континентальної частини США. Прокурори повідомили судді, що вони "очікують, що підсудний визнає себе винним за звинуваченням, а суд засудить його за цей злочин".

У чому звинувачують Ассанжа

Ассанж привернув широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж відправив до видань Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тисяч секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тисяч секретних документів Пентагону.

Організація "Репортери без кордонів" у своєму відкритому листі від 12 серпня звинуватила Ассанжа в "неймовірній безвідповідальності", але інші — аплодують.

1 грудня 2010 Інтерпол видав ордер на його арешт і він був оголошений в міжнародний розшук. Він звинувачується Швецією в зґвалтуванні в місті Енчепінг, двох випадках сексуального домагання (в Енчепінгу та Стокгольмі) і "незаконному примушуванні", у чому Ассанжа звинувачують дві жінки. Усе це нібито було скоєне протягом двох днів у серпні, коли Ассанж перебував у Швеції з робочим візитом.

7 грудня 2010 він був заарештований британською поліцією на території Британії. Адвокат журналіста заявляв, що ці звинувачення політично мотивовані та пов'язані з "полюванням" на Ассанжа, яке влаштоване урядом США.

Нагадаємо, колишній офіцер Центрального розвідувального управління США Джошуа Шульте отримав до 40 років ув’язнення. Його визнали винним у витоку секретних хакерських інструментів на інформаційну платформу Wikileaks.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.06.2024 13:47