Фото:ЦРУ/Фейсбук

У США засудили колишнього офіцера ЦРУ: за що він отримав 40 років тюрми

Колишній офіцер Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США Джошуа Шульте отримав до 40 років ув’язнення. Його визнали винним у витоку секретних хакерських інструментів на інформаційну платформу Wikileaks. 

Про це повідомляє BBC.

За даними джерела, Шульте був засуджений за різними пунктами у трьох окремих федеральних процесах у Нью-Йорку у 2020, 2022 і 2023 роках. Вже 1 лютого він отримав термін за звинуваченнями у шпигунстві, зломі комп’ютерів, неповазі до суду, неправдивих заявах у ФБР і зберіганні зображень жорсткого поводження з дітьми.

Подробиці справи Шульте: за що його засудили

Згідно з наданими суду доказами, екс-офіцер ЦРУ працював розробником програмного забезпечення в Центрі кіберрозвідки, що займається кібершпигунством проти терористичних організацій та іноземних урядів.

Прокуратура звинуватила Шульте у витоку інструментів ЦРУ Vault 7, які надають змогу офіцерам розвідки зламувати смартфони та використовувати їх як пристрої для прослуховування. У Центрі заявили, що цей витік є одним із найбільш "нахабних" в історії США.

"Джошуа Шульте зрадив свою країну, вчинивши одні з найбільш зухвалих, жахливих злочинів шпигунства в американській історії", — йдеться у заяві прокурора США Деміана Вільямса.

Зокрема, у 2017 році Шульте надав Wikileaks понад 8700 документів. У міністерстві юстиції США заявили, що це стало найбільшим витоком даних в історії ЦРУ. Того ж року платформа почала публікувати секретні дані з викрадених файлів. Роком раніше екс-офіцер ЦРУ передав викрадену інформацію Wikileaks, а потім надав неправдиву інформацію агентам ФБР про свою роль у витоку.

Прокурори заявили, що після арешту Шульте намагався передати більше інформації. Офіцер проніс телефон до в’язниці, де перебуває з 2018 року, і вдавався до спроб надіслати репортеру інформацію про кібергрупи ЦРУ та створював дописи під ім’ям вигаданого співробітника розвідки Джейсона Борна у соцмережі X, які містили інформацію про кіберінструменти ЦРУ. Прокурори повідомили, що обшук у його квартирі пізніше також виявив "десятки тисяч зображень матеріалів сексуального насильства над дітьми".

Нагадаємо, підшивка із секретною інформацією про втручання Російської Федерації у президентські вибори США 2016 року, коли перемогу здобув Дональд Трамп, загадково зникла. Її безрезультатно намагаються розшукати спецслужби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.02.2024 18:52