Фото: Facebook-сторінка Дональда Трампа

Втручання Росії у вибори в США: таємний звіт загадково зник після контакту з Трампом

Підшивка із секретною інформацією про втручання Російської Федерації у президентські вибори США 2016 року, коли перемогу здобув Дональд Трамп, загадково зникла. Її безрезультатно намагаються розшукати спецслужби.

Власне розслідування оприлюднили у CNN.

За інформацією видання з посиланням на власні джерела, зникнення документів викликало дуже велике занепокоєння. Це призвело до того, що минулого року співробітники розвідки поінформували керівників профільного комітету Сенату США про зниклі матеріали й зусилля уряду щодо їх повернення.

Яка інформація була у таємних документах

У зниклих документах були "сирі" розвідувальні дані, зібрані США та їхніми союзниками по НАТО про російських агентів. Уся інформація була викладена у підшивці паперів товщиною 25 сантиметрів. У документах йшлося, зокрема, про джерела й методи впливу Росії, які дали американській розвідці підстави говорити про спробу втручання Росії у вибори 2016 року на користь Трампа.

Американські конгресмени та їхні помічники з допуском до державної таємниці могли ознайомитися з цими документами лише у штаб-квартирі ЦРУ. Там папери зберігались у замкненому сейфі.

Трамп планував оприлюднити документи

Дональд Трамп в останні дні свого перебування на посаді президента наказав привезти таємні документи до Білого дому. Він планував частину з них розсекретити та довести, що насправді російське втручання було націлене проти нього та не мало реального підґрунтя.

Робота над секретною документацією велася під наглядом тодішнього керівника апарату Білого дому Марка Медоуза.

У підсумку було створено кілька копій таємних документів з відредагованими даними. Їх планували розповсюдити серед республіканців у Конгресі та правих журналістів. Проте до цього справа не дійшла — копії вилучили для додаткового погодження. Інформацію повністю досі не оприлюднили.

Тим часом оригінальний пакет документів зник, і розвідувальні служби США досі не знають, де він. 

Хто може бути причетний до зникнення документів

За даними CNN, таємні документи могли опинитися у вищезгаданого Медоуза. Проте він це категорично заперечує. Секретні матеріали також не знайшли під час обшуку резиденції Трампа в Мар-а-Лаго, коли проводилося розслідування щодо неналежного поводження експрезидента США із документами.

Нагадаємо, чинний президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден оцінив шанси колишнього лідера країни Дональда Трампа на прийдешніх виборах. На думку Джозефа, його конкурент пасе задніх у виборчих перегонах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.12.2023 22:08