Фото: соцмережі

Заступника Кличка підозрюють у дерибані землі: НАБУ повідомило деталі

Сьогодні, 2 листопада, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили заступнику голови Київської міської державної адміністрації про підозру у зловживанні службовим становищем. Дії посадовця призвели до незаконної передачі частини парку "Нивки" під забудову, який є об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Про це повідомила прес-служба Національного антикорупційного бюро.

За даними слідства, у листопаді 2019 року підозрюваний, на той час директор Департаменту земельних ресурсів КМДА, отримав на розгляд проєкт землеустрою, який де-факто передбачав забудову частини парку. Тоді цю посаду обіймав Петро Оленич, котрий є заступником голови КМДА.

"Йшлось про виключення східної частини парку та передачу її приватній компанії в оренду для будівництва житлово-офісного комплексу. У липні 2019 року, той самий департамент відправив проект на доопрацювання землеустрою через належність ділянки до природно-заповідного фонду", — йдеться в повідомленні.

За матеріалами слідства, що посадовець проігнорував факт та подав проект рішення разом з пояснювальною запискою на розгляд депутатів Київміськради. 

"Аби забезпечити гарантоване голосування за проєкт рішення, посадовець зазначив у пояснювальній записці, що ділянка не належить до природно-заповідного фонду. Це не відповідало дійсності й спростовувалось інформацією з бази міського земельного кадастру, яка перебувала у веденні Департаменту", — наголосили правоохоронці.

Як наслідок — компанія отримала під забудову 0,6 га парку, а територіальна громада Києва втратила право користуватись нею як об’єктом природно-заповідного фонду. 

У НАБУ зазначили, що постановою Північного апеляційного господарського суду, якою рішення міськради скасовано як незаконне, а договір оренди визнано недійсним. Зараз будівництво на території парку припинено.

Правоохоронне відомство також надало на адресу Київміськради лист з вимогою розглянути питання щодо скасування рішення про затвердження детального плану території, яким частину парку "Нивки" незаконно віднесено до території під забудову.

Нагадаємо, журналісти видання "Наші гроші" опублікували розслідування, у якому звинуватили столичну владу в "таємному розпилі" коштів, які передбачалися на ремонт "Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни". Зокрема, йдеться про суму в один мільярд гривень.

Розслідувачі запевняють, що Київський госпіталь ветеранів війни минулого тижня уклав чергові угоди на ремонт свого головного корпусу на 576 мільйонів гривень. І тепер з урахуванням укладених впродовж року угод на цей корпус витратили вже 1,07 мільярда гривень. З них 504 мільйони гривень — це ремонт фасаду з заміною вікон, решта півмільярда — це підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.11.2023 22:28