Фото: Telegram Віталія Кличка

Кличко відреагував на розслідування про "таємний розпил" коштів на ремонт госпіталю ветеранів війни у Києві

Журналісти видання "Наші гроші" опублікували розслідування, у якому звинуватили столичну владу в "таємному розпилі" коштів, які передбачалися на ремонт "Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни". Зокрема, йдеться про суму в один мільярд гривень.

Відповідне розслідування опубліковано на сайті видання.

Розслідувачі запевняють, що Київський госпіталь ветеранів війни минулого тижня уклав чергові угоди на ремонт свого головного корпусу на 576 мільйонів гривень. І тепер з урахуванням укладених впродовж року угод на цей корпус витратили вже 1,07 мільярда гривень. З них 504 мільйони гривень — це ремонт фасаду з заміною вікон, решта півмільярда — це підряди на ремонт окремих восьми поверхів корпусу.

Зазначається, що цей ремонт здійснюється коштом видатків міста Києва, передбачених Департаменту охорони здоров'я КМВА. Тут планують створити великий реабілітаційний центр. З червня 2022 року цей медзаклад почав приймати на етапне лікування та реабілітацію поранених українських військовослужбовців, реабілітацію вже пройшли понад півтори тисячі наших захисників.

"Деякі особливості закупівель послуг по ремонту вказують на те, що зараз відбувається розпил бюджету", — наголосили журналісти.

Зокрема, у видання зауважують, що спочатку госпіталь за 7,33 мільйона гривень найняв таке собі ТОВ "Інжинірингбуд лтд" на виготовлення проектної документації без жодних відкритих торгів. Раніше ця фірма називалась "Абсолют сервіс лтд" і її співвласником був В’ячеслав Березовський.

"Тому не дивно, коли на відкриті торги по самому ремонту госпіталю заявилась одна єдина фірма "Абсолют-клімат" того самого Березовського. Жодна інша відома в Києві будівельна компанія не захотіла навіть заявитись на виконання проекту, зробленого пов’язаною з одним з учасників ринку фірмою", — зауважили розслідувачі.

Крім того, госпіталь у тендерній документації не оприлюднив свою проектно-кошторисну документацію (ПКД), на основі якої будівельні організації могли б розробити свої пропозиції. Її замовник обіцяв показати лише переможцю тендеру лише через п’ять днів після укладання договору.

"Щоб створити власну проектно-кошторисну документацію для ремонту ціною в півмільярда гривень на підставі дефектних актів, учасники ринку мали лише один тиждень. За оцінкою джерел "Наших грошей" на будівельному ринку, за цей термін дуже складно розробити ПКД навіть для ремонту ціною в 50 мільйонів, не кажучи вже про вдесятеро більший проект", — йдеться у розслідуванні.

Відтак, оскільки проектно-кошторисна документація вже давно готова, і замовник узяв її в однієї колишньої фірми Березовського та передав актуальній фірмі Березовського, "Наші гроші" звернулися і до шпиталю, і до департаменту охорони здоров'я КМВА, і до КМВА з проханням надати нам кошториси будівництва. Однак усі вони відмовилися це зробити.

Реакція Кличка

Мер Києві Віталій Кличко після оприлюднення у мережі розслідування видання "Наші гроші" заявив, що доручив Департаменту фінансового контролю та внутрішнього аудиту КМВА здійснити позапланову перевірку щодо проведення тендеру та заявленої вартості ремонтних робіт у "Київському міському клінічному госпіталі ветеранів війни", де місто планує створити великий реабілітаційний центр для військових. 

Також столична влада підготувала звернення до правоохоронних органів перевірити дотримання і прозорість процедур щодо ремонту цього обʼєкту.

"Якщо були порушення і завищення цін, — скасовуємо тендер і оголошуємо новий. А щодо відповідальних осіб — за результатами перевірок будуть ухвалені відповідні рішення, в тому числі й кадрові", — наголосив Кличко.

Нагадаємо, 23 вересня біля будівлі Київської міської державної адміністрації вранці проходив мітинг активістів, які критикують КМДА через нецільове використання бюджету. Активісти вимагають не використовувати бюджетні кошти на проекти, які зараз не є першою необхідністю, а направити ці гроші на підтримку Збройних сил.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.10.2023 17:50