Фото: The Wall Street Journal

Затриманого у Росії журналіста WSJ засудили до 16 років колонії: подробиці

Обласний суд Єкатеринбурзі Російської Федерації три дні у закритому режимі розглядав "справу" американського журналіста видання The Wall Street Journal Евана Гершковича. У "справі" про шпигунство "Феміда" присудила йому 16 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Слухання у суді слухання у "справі" розпочалися ще наприкінці червня, але розгляд було відкладено до 18 липня. У четвер, за інформацією видання, у якому працював Гершкович, у суді допитували свідків та вивчали "докази". А вже 19 липня суд виніс вирок.

Зачитавши ухвалу, суддя запитав американця, чи він розуміє, Гершкович лише кивнув у відповідь. Проте Гершкович провину не визнав.

Він став першим із часів холодної війни західним журналістом, заарештованим у Росії за звинуваченням у шпигунстві. Але далеко не єдиним. Так, серед заарештованих у Російській Федерації американців також журналістка "Радіо Свобода" Алсу Курмашова, колишній морський піхотинець США Пол Вілан та Ксенія Кареліна (останню звинувачують у "держзраді" за передачу 50 доларів українській благодійній організації).

Гершкович зазначав, що у Росії займався виключно журналістською діяльністю. Слідство у суді не надало публічних доказів шпигунства. Було лише заявлено, що журналіста нібито "спіймали на гарячому", коли він "працював на американську розвідку".

"Це ганебне, фейкове засудження було винесене після того, як незаконно затриманий Еван провів 478 днів у в’язниці. Лише за те, що виконував свою роботу як журналіст. Але журналістика – це не злочин, і ми не заспокоїмося, поки його не звільнять", — заявила головна редакторка Wall Street Journal Емма Такер.

Що відомо про "справу" Гершковича

Гершковича затримали співробітники ФСБ у березні минулого року за особистим наказом із Кремля. За версією слідства, він мав завдання від ЦРУ збирати секретну інформацію щодо діяльності оборонного підприємства з "необоронною" назвою "Уралвагонзавод".

Раніше президент США Джо Байден казав, що Білий дім налаштований на обмін Гершковича. Аналогічні сигнали давали й у Кремлі. Проте офіційно у Російській Федерації заявили, що питання обміну можуть розглянути лише після винесення вироку журналісту.

Нагадаємо, У Росії військовий суд 1 липня заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.07.2024 22:20