Джо Байден і Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента

Зеленський обговорить із Байденом постачання ракет ATACMS

Президент України Володимир Зеленський хоче обговорити з очільником США Джо Байденом надання Україні далекобійних ракет ATACMS уже цієї осені.

Про це повідомив Офіс президента України з посиланням на інтерв’ю Володимира Зеленського Фаріду Закарії для телеканалу CNN.

У ньому Зеленський зазначив, що сподівається на розмову з Джо Байденом щодо надання Україні ATACMS. Він додав, що думка та підтримка Байдена дуже важлива.

"Я думаю, він може знову перевернути хід війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS", — сказав український президент.

Зеленський наголосив, що це буде не перша розмова з Байденом з приводу ATACMS.

"Ми просуваємося. Я сподіваюся, ми отримаємо їх восени", — сказав Зеленський.

Він також зауважив, що Україні дуже важливо не робити паузу в контрнаступі, і саме для цього й потрібні ATACMS. З цією ж метою варто якомога швидше пересадити льотчиків Повітряних сил ЗСУ на західні винищувачі.

"Ми всі хочемо досягнути успіху та щасливого кінця. Але це не кіно на півтори години. Це контрнаступ. Це не фільм зі щасливим кінцем. У нас не буде щасливого кінця. Ми втратили багато людей. Це не щасливий кінець. Треба це визнати. І перемога — єдина річ, яка може принести деокупацію, і не дати Росії можливості напасти на інші країни: країни Балтії, Польщу, та всіх нас повернути до СРСР", — додав Зеленський.

Ракети ATACMS: що відомо

ATACMS

Фото:novynarnia

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів. Концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни.

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, декілька днів тому ABC News повідомляв, що США, ймовірно, надішлють Україні тактичні ракетні системи великої дальності ATACMS. Снаряди США можуть додати вже у наступний пакет допомоги для української армії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.09.2023 13:25