Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Зеленський підписав закон про посилення штрафів за ухилення від мобілізації: які суми передбачає документ

У п'ятницю, 17 травня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про посилення штрафів за ухилення від військового обліку та інші порушення щодо мобілізації.

Відповідний документ опублікували на сайті Верховної Ради.

Документом передбачається збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок та військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Так, за порушення правил військового обліку під час воєнного стану військовозобов’язані, призовники та резервісти можуть отримати штраф від 17 000 гривень до 25 500 гривень, а посадовці та юридичні особи — від 34 000 до 59 500 гривень (раніше сума штрафу становила від 1 700 гривень до 3 400 гривень для громадян і від 3 400 гривень до 5 100 гривень для посадових осіб).

Штраф за повторне правопорушення впродовж року — від 8500 до 11 900 гривень для громадян, від 25 500 до 34 000 гривень — для посадових і юридичних осіб.

Варто зазначити, що ці штрафи зможуть призначати навіть заочно. Так, якщо військовозобов'язаний не з’явиться до ТЦК без поважних причин, йому зможуть одразу винести постанову про штраф без складання протоколу. Також порушників зможуть затримувати на термін до трьох діб.

За словами, народної депутатки Ірина Геращенко, 9 травня 256 депутатів з усіх фракцій підтримали в цілому законопроект про адміністративні правопорушення та КК щодо посилення відповідальності за військові правопорушення №10379.

За її словами, документ передбачає:

  • нові статті щодо відповідальності про порушення військового обліку;
  • збільшення строків адміністративної відповідальності та адміністративного затримання;
  • введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

Закон набуде чинності наступного дня після його офіційного опублікування — тобто 18 травня.

Нагадаємо, в Україні 18 травня має запрацювати електронний кабінет військовозобов'язаного. У ньому чоловіки призовного віку онлайн зможуть оновити свої дані.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.05.2024 15:52