Фото: Офіс президента

Зеленський після візиту на передову розповів про неякісну роботу ВЛК

У понеділок, 14 серпня, президент Володимир Зеленський звернувся до українців. Глава держави анонсував рішення через неякісну роботу військово-лікарських комісій.

Про це йдеться у зверненні президента.

Поїздка на Донеччину

Володимир Зеленський розповів подробиці візиту на фронт.

"Сьогодні від самого ранку — у Донецькій області, у розташуваннях наших бойових бригад. 3 і 5 окремі штурмові, "Вісімдесятка" ДШВ, 57 окрема мотопіхотна, 22 і 24 окремі механізовані, 26 окрема артилерійська бригада, 92 окрема механізована… Мав честь нагородити найкращих, подякувати всім — кожній бригаді за хоробрість, відвагу, результати заради України", — сказав глава держави.

Президент разом з генералом Богомоловим, командувачем ОТУ "Соледар", поспілкувалися з командирами бригад і батальйонів — тими, хто в боях, — про їхні фронтові потреби.

"Завжди є загальна картина, є звіти щодо кожного напрямку, щодо кожної бригади. Але важливо говорити з воїнами напряму, безпосередньо про досвід війни тих, хто на позиціях. Сьогодні це були детальні, відверті розмови. Про наші наступальні дії, про постачання у війська, про можливості командирів, про те, якими є зараз ці можливості та якими вони мають бути", — заявив Зеленський.

Потреби фронту

Президент та військові обговорили потреби на передовій.

"Зброя й дефіцитні снаряди. Ремонт техніки. Гостре питання — транспорт для евакуації поранених та час евакуації. Безпілотники — те, що застосовує ворог: "ланцети", "орлани". І те, що потрібно нашим воїнам: від "мавіків" до кожної іншої системи безпілотників. Очевидно, що українське виробництво безпілотників — "Лелек", "Фурій" тощо, — а також постачання від партнерів, усі форми імпорту — мають зростати, і це одне з найбільш вагомих завдань", — сказав глава держави.

Зеленський наголосив, що дуже важливо, щоб усі посадовці в системі оборони сприймали це завдання саме так, як про нього кажуть на передовій.

"Безпілотники — це витратний матеріал, їх має бути стільки, скільки треба — саме нашим воїнам треба, — щоб рятувати життя та забезпечувати результат у бою. Є що робити в цій сфері, і рано говорити, що нібито робиться достатньо", — сказав президент.

Глава держави також відзначив, що важлива тема — це те, як командири можуть управляти особовим складом.

"Мотивація воїнів, тренування бійців, комплектація підрозділів. Дуже багато проблем через неякісну роботу ВЛК… Військові командири мають займатися війною, а не бюрократією. Будемо готувати рішення", — зазначив Зеленський.

Ситуація в тилу

Президент наголосив, що воїни з передової, які приїжджають у тилові міста, заслуговують бачити та відчувати, що це — саме тилові міста.

"Що там люди живуть, пам’ятаючи, що там воїни, що наші воїни тут, на Донеччині, на інших напрямках вони б’ються заради України, вони віддають життя заради України. Свободу й незалежність здобуває не хтось там… там, на фронті. Це спільна народна справа всіх, хто воює й працює заради перемоги. Всі на війні. Україна у війні. І хто не б’ється на передовій, той має допомагати битися. І не в барах, не в клубах, не перегонами на вулицях чи якимось показовим споживанням, а цілком конкретною допомогою воїнам. Це щонайменше. Увесь адреналін країни, усі емоції країни, усі сили країни мають бути там — у боях заради держави", — заявив глава держави.

Допомога від США

Зеленський подякував Сполученим Штатам за новий пакет підтримки.

"Снаряди для "Петріотів", для "Хаймарсів", артилерія, "Джавеліни" та інше. Дуже потрібні речі. Буде скоро ще більше нашої роботи з партнерами заради оборони", — сказав президент.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Збройні сили України перехопили та зберігають ініціативу у війні проти Росії. Гарант зазначив, що українці щодня проходять складні моменти серед сирен повітряної тривоги, російських обстрілів, найжорстокіших боїв на передовій. Він також визнав, що "втома наших героїв є об'єктивною через більш ніж 17 місяців повномасштабної війни".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2023 21:16