Фото: Liga.net

Зеленський присвоїв лідеру кримських татар Джемілєву звання Героя України

У понеділок, 13 листопада, Мустафу Джемілєва відзначили званням Герой України. Знаменитому правозахисникові, громадському діячеві, політикові та колишньому політв'язневі виповнилося 80 років. 

Про це у Telegram повідомив президент Володимир Зеленський. Він зустрівся з Джемілєвим і особисто вручив йому нагороду.

"Сильна, гідна, смілива людина. Життя, присвячене захисту волі народів. Побажав того, чого бажаємо ми всі: перемоги України та свободи для всіх частин нашої держави. І робимо все, щоб наблизити звільнення Криму", — розповів президент.

 

Хто такий Мустафа Джемілєв

Він є одним із провідників кримськотатарського національного руху. Правозахисник, учасник дисидентського руху, політв'язень, колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу (1991—2013), народний депутат, у період з 2014 по 2019 роки був Уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу. Був одним із засновників та членом Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР. За свої політичні погляди був виключений з ВНЗ та сім разів засуджений. Після проголошення незалежності України він став політиком — з 1998 року до нині нардеп впродовж шести скликань.

Джемілєв також кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, ордена "За інтелектуальну відвагу" та ордена Турецької Республіки.

Нагадаємо, що у листопаді 2018 року він був нагороджений президентом орденом Свободи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 13.11.2023 16:59