Фото: Офіс президента

Зеленський провів телефонну розмову з Ердоганом: деталі

Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Сторони обговорили можливість відновлення роботи зернового коридору.

Про це глава держави повідомляє у Twitter. Президенти узгодили дії щодо відновлення роботи Чорноморської зернової ініціативи.

"Через дії Росії світ знову опинився на порозі продовольчої кризи. Загроза голоду нависла загалом над 400 мільйонами людей у багатьох країнах Африки та Азії. Спільними зусиллями ми маємо відвернути глобальну продовольчу катастрофу", — зазначив Зеленський

Також Володимир Зеленський подякував президенту Ердогану за принципову позицію Туреччини щодо членства України в НАТО та попросив сприяти поверненню українських ув’язнених, зокрема кримських татар.

Зазначимо, 21 липня президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки. Учасники обговорили системну роботу із захисту українських портів та інфраструктури "зернової ініціативи". Керівництво держави розуміє ризики, загрози та перспективи ситуації, що склалась навколо "зернової угоди". Президент Зеленський доручив головнокомандувачу Валерію Залужному підготувати комплекс дій для продовження роботи "зернового коридору".

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2023 22:13