Зеленський сказав Ердогану, за якої умови сяде з Путіним за стіл переговорів

18 СЕРПНЯ 2022 21:04

Президент Володимир Зеленський прокоментував, чи погодиться Україна на переговори з росією щодо дипломатичного завершення війни. Обговорення про потенційне перемир'я з'явилося на тлі приїзду Реджепа Ердогана та Антоніу Гутерреша у Львів.

Про це йшлося на пресконференції Володимира Зеленського та Реджепа Ердогана.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з Ердоганом та Гутеррешем заявив, що перемовини з росією будуть можливі, лише тоді, коли рф звільнить окуповані українські території. Він сказав, що Ердоган справді натякнув, що продовольча ситуація дозволяє "відкрити дипломатичне вікно" для переговорів з росією. Проте, Україна не змінить своєї позиції.

"Віри немає Російській Федерації. Я вважаю, що в цьому "вікні" російська зброя. І тому дуже здивований, що вони готові до якогось миру. Не можуть люди, які ґвалтують, вбивають щоденно, крилатими ракетами б'ють по наших цивільних об'єктах, містах, інфраструктурах хотіти миру. Тож спочатку вони повинні звільнити наші території", — відповів Зеленський. 

На сайті Офісу президента України зазначили й інші деталі тристоронньої зустрічі посадовців. 

Зокрема, Володимир Зеленський висловив подяку Турецькій Республіці за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України. Зеленський та Ердоган обговорили двосторонні відносини і погодили, що надалі розшириться співпраця між Україною та Туреччиною.

Окрім того, розмова стосувалася питання викрадення росією зерна у великих масштабах. Відомо, що окупанти привласнили майже пів мільйона тонн збіжжя. Лідери країн погодились, що торгівля краденим є неприпустимою.

Також вони обговорили ситуацію, яка склалася навколо Запорізької атомної електростанції, зокрема, питання ядерного шантажу. Україні погрожують ядерною катастрофою. 

"Росія повинна вивести свої війська зі станції негайно", – наголосив президент України.

Володимир Зеленський звернувся до Реджепа Ердогана зі сподіваннями, що той візьме участь у другому саміті Кримської платформи.

Війна, 18.08.2022 21:04