Зеленський усунув Баканова й Венедіктову від посад: у чому причина

17 ЛИПНЯ 2022 23:55

Президент Володимир Зеленський усунув Івана Баканова від виконання обов'язків голови Служби безпеки України та Ірину Венедіктову від посади генерального прокурора.

Про це повідомляє TrueUA із посиланням на відповідні укази президента.

Так, Зеленський відсторонив Венедіктову відповідно до закону "Про правовий режим воєнного стану". Обов'язки генерального прокурора покладено на її заступника Олексія Симоненка.

Іншим указом президент усунув Баканова від виконання обов'язків голови СБУ на підставі ст. 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

У статті зазначено, що підставою для усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків є невиконання або неналежне виконання його обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків.

Додамо, що Ірина Венедіктова була призначена генеральним прокурором 17 березня 2020 року.

Іван Баканов обійняв посаду голови СБУ 29 серпня 2019 року.

Причина гучних кадрових рішень

У вечірньому зверненні Зеленський пояснив, що укази щодо Баканова та Венедіктової пов'язані з масовими фактами державної зради та колабораційної діяльності з боку працівників органів СБУ та прокуратури.

Зокрема, на сьогодні вже відкрито понад 650 кримінальних справ, і майже у 200 з них фігурантам оголошено підозри. Понад 60 співробітників правоохоронних органів та СБУ залишилися на окупованій території та працюють на ворога.

"Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язку, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні питання відповідним керівникам. Кожне з таких питань отримає відповідь", – додав Зеленський.

Політика, 17.07.2022 23:55