Фото: Офіс президента

Зеленський закликав парламент Швейцарії дозволити реекспорт зброї

Президент Володимир Зеленський виступив з промовою у парламенті Швейцарії. Глава держави закликав дозволити реекспорт швейцарської зброї в Україну.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Глава держави укотре наголосив, що "Україна завжди цінувала й цінує мир, однак проти агресії світ може вистояти лише силою зброї". Президент також запросив Швейцарію взяти участь в організації Саміту миру з реалізації української Формули миру щодо припинення російської війни.

"Знаю, що у вас триває дискусія про дозволи на реекспорт зброї для захисту України. І хочу, щоб кожен учасник, кожна учасниця дискусії пам'ятали один факт — ми запитуємо зброю у світі, щоб наша українська територія знову була територією миру. Уся наша земля, усі наші люди... Лише для цього! Я запрошую всіх вас, пані та панове, всіх вас, Швейцарію, долучитися до підготовки Глобального саміту миру і проявити своє лідерство в тій частині формули, в якій ви вважаєте свій національний досвід найкориснішим для миру і світу", — заявив Зеленський.

Президент України також подякував Швейцарії за підтримку європейських санкцій проти Росії та закликав до їх посилення.

Дозвіл на реекспорт швейцарської зброї

З таким закликом до Швейцарії також зверталися також Німеччина, Іспанія та Данія. Раніше Верхня палата парламенту Швейцарії вирішила, що реекспорт швейцарської зброї до країн у стані війни не суперечить позиції нейтралітету і може бути дозволений за певних умов. За поправки має проголосувати також Нижня палата парламенту,  але 1 червня аналогічну ініціативу вона відхилила.

Нагадаємо, президент Швейцарії підтримав заборону на військову допомогу Україні. Зброя швейцарського виробництва не повинна використовуватися на війні в Україні.

Відомо, що Швейцарія утилізує робочі британські ракети Rapier, які знадобилися б Україні. Зокрема, йдеться про утилізацію 60 зенітно-ракетних комплексів малої дальності Rapier.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2023 20:28