Фото: Офіс президента

Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування: петиція блискавично зібрала необхідну кількість підписів

Президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті президента лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

У петиції закликають накласти вето на закон №9534 та повернути його до парламенту з вимогою публічного негайного доступу до Реєстру декларацій. Станом на вечір 6 вересня звернення вже має понад 32 тисячі голосів. Тепер петицію повинен розглянути глава держави.

"Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту. Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади — це покривати тотальну корупцію у країні", — пише автор петиції Олександр Ябчанка.

Володимира Зеленського закликали накласти вето на закон про е-декларації

Скріншот з сайту президента

Повернення е-декларування: що відомо

Верховна Рада ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів. 

Водночас президент України Володимир Зеленський вже відреагував на ухвалення закону про е-декларування для депутатів та чиновників. Глава держави ще не визначився, чи підписуватиме його. Він заявив, що йому потрібно проконсультуватися з віце-прем'єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Очікується, що ухвалення закону сприятиме спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищить ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції закликали Верховну Раду не руйнувати декларування та не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2023 21:14