Фото: Суспільне

Зеленському та українцям вручили у Німеччині премію Карла Великого: у чому її особливість

У неділю, 14 травня, у німецькому Аахені президенту України Володимиру Зеленському вручили міжнародну премію імені Карла Великого. Лауреатами премії цього року стали сам Зеленський та український народ.

Трансляцію події проводило видання Deutsche Welle. 

На церемонії були присутні й лауреати премії минулих років, зокрема, члени білоруської опозиції та рідні білоруських політв’язнів — Світлана Тихановська, сестра Марії Колесникової Тетяна Хомич, дружина Валерія Цепкало Вероніка, а також екс-президентка Литви Даля Грибаускайте та інші.

Із промовою перед врученням премії виступили канцлер Німеччини Олаф Шольц, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Промова Зеленського

"Мільйони людей, які борються і працюють за наші цінності й за нашу свободу, за нашу вільну Європу. Всі українці, кожен з наших героїв, заслуговує, щоб стояти тут і отримати цю нагороду. Але стільки мільйонів людей не помістяться в цій залі, тож хай сьогодні тут звучить наша мова, яка представляє весь наш народ", — зауважив він.

Український гарант зауважив, що наша держава прагне лише одного — миру.

"Саме мир ми залишимо нашим дітям і онукам, як спадщину сьогодення. Ми не маємо і не хочемо інших альтернатив, але щоб залишити мир у спадщину ми з вами повинні дійти до того дня, коли зможемо сказати, що ми завершуємо цю війну нашою спільною перемогою", — сказав президент.

Він заявив, що нині в Україні вирішується доля всієї Європи.

"Бої тривають. Бої тривають на відстані понад 2000 кілометрів звідси, з Аахена — на землі України, у небі, у нашому Чорному морі. Це — поле битви, доля Європи. Теперішня Росія пішла агресією не лише проти нас, як вільної, самостійної держави, не лише проти об’єднаної Європи, як глобального символу миру і процвітання. Це війна Росії за минуле. Долаючи кілометри української території, Росія намагалась подолати роки європейської історії, історії нашої з вами", — наголосив Володимир Зеленський.

Також гарант зауважив, що Україна зіткнулася з підлим та дуже жорстоким агресором, який здатен на все.

"Ми повинні стати переможцями, щоб саме наш з вами погляд на життя залишився Європі. Шановна Європо, Україна пропонує тобі перемогу, яка обернеться миром і збереже тебе. Україна пропонує перемогу не в одній цій війні, а над агресіями, над анексіями, спаленнями міст, депортаціями, над катастрофою геноциду будь-де ще на землі. Ми пропонуємо і наближаємо перемогу над тим, хто дістав все це старе зло зі сторінок минулого, щоб знищити наше майбутнє про яке мріємо для своїх дітей", — сказав він.

Гарант додав, що російського диктатора Володимира Путіна чекає невідворотне покарання за всіх злочини проти народу України.

"Путін обрав катастрофу. Він один. І зараз усі розуміють те, що розуміємо ми. Путін і є катастрофа. Це й відповідь. Путін і є агресія. Він не хоче для себе і свого народу іншого. Його формулою стала смерть. Як із нею говорити? За всю свою довгу історію людство не знало ще нікого, хто міг би домовитись зі смертю. Той, хто приніс смерть, хто став на шлях геноциду, хто хоче знищити нас, Європу, яку ми цінуємо, має просити пощади. І тоді буде наша відповідь — трибунал", — зазначив Зеленський.

Він закликав надати Україні більше військової допомоги, щоб зупинити Росії і Путіна. Гарант також зауважив, що настав час зафіксувати силу єдності між ЄС та українською стороною рішенням про вступ України до Європейського союзу, підкресливши, що Європа не буде довершеною без України. Окрім того, він нагадав, що Україна має стати й членом НАТО.

"Не існує жодної раціональної причини, чому наші воїни, які так героїчно б’ються заради нашої спільної свободи, наших цінностей, досі не в одній організації з іншими воїнами Альянсу. Якщо судити по плодах наших дій, Україна вже в Альянсі, але де-юре рішення поки не ухвалене. Варто ухвалити це рішення, визначити алгоритм. Це мотивує наших воїнів", — підсумував Володимир Зеленський.

Що відомо про премію Карла Великого

Престижна європейська премія за внесок в об'єднання Європи. Присуджується щороку з 1950 року німецьким містом Аахен особам, які зробили великий внесок до реалізації ідеалів, під якими започатковано премію. Названа на честь Карла Великого, засновника Франкської імперії та фактичного засновника Священної Римської імперії, який керував державою з Аахена. Традиційно вручається у свято Вознесіння на церемонії в Коронаційній залі ратуші Аахена.

Лауреати Премії Карла Великого нагороджуються спеціальною грамотою, медаллю та символічною нагородою у п'ять тисяч євро. На аверсі пам'ятної медалі зображені сам імператор і старовинна печатка Аахена XII століття, на реверсі гравіюється заслуга конкретного лауреата перед європейськими народами. 

Нагадаємо, у неділю, 14 травня, президент України Володимир Зеленський прибув до столиці Німеччини. У Берліні він зустрівся зі своїм колегою Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.05.2023 20:15