Колаж TrueUA

Землю накриє магнітна буря через потужний спалах на Сонці: коли очікувати

У п'ятницю, 8 березня, Землю накриє магнітна буря через потужний спалах на Сонці. Також його наслідки можуть торкнутись нашої планети й 9 березня.

Про це повідомляє The Watchers.

За даними джерела, спалах сонячної нитки з центром близько відбулося близько 5 березня, викликавши великий корональний викид маси, який, як очікується, злегка зачепить Землю наприкінці 8 березня. У суботу, 9 березня, можливі невеликі геомагнітні бурі через спільну дію негативної полярності та коронального викиду маси (КВМ).

Ця подія була проаналізована і показала, що більшість викидів, ймовірно, розташована на південь і за орбітою Землі. Однак наприкінці 8 — початку 9 березня частина викиду могла трохи зачепити Землю.

Крім того, одразу після цього виверження з диска зникла нитка довжиною близько шести градусів із центром близько S21E01. Вважається, що ця нитка була реабсорбована короною і не повинна бути загрозою для Землі. Очікується, що активність продовжиться на низькому рівні з невеликою ймовірністю спалахів класу М до 9 березня.

Параметри сонячного вітру в цей же період перебували поблизу фонових рівнів. Посилення сонячного вітру можливе пізно 8 березня, коли невеликий високошвидкісний потік корональної діри негативної полярності поєднується з очікуваним прибуттям КВМ, викликаним 5 березня виверженням волокна.

Забігаючи вперед, до 8 березня очікується спокійна чи нестабільна погода, з ймовірністю окремих періодів активності пізніше того ж дня. Очікується, що умови підвищаться до нестабільних та активних рівнів, із ймовірними періодами ізольованих малих геомагнітних бур 9 березня у міру посилення ефектів коронального викиду маси.

Що таке магнітні бурі

Магнітна буря — це обурення геомагнітного поля нашої планети, яке може тривати від кількох годин до кількох діб. Утворюються такі явища, коли з околицями Землі стикаються обурені потоки сонячного вітру, а потім взаємодіють із магнітосферою.

Наслідки магнітних бур

Найбільший вплив магнітних бур відчувають люди похилого віку та ті, що мають хронічні хвороби. Найпоширеніші симптоми — це головний біль, підвищений тиск, прискорений пульс, втома, біль у м'язах, суглобах, іноді — у серці, запаморочення, нудота, загострення хронічних захворювань.

Як захиститися від впливу магнітних бур

У пікові дні магнітних бур лікарі радять відмовитися від сильних фізичних навантажень і менше перебувати на сонці. Також краще перенести магнітні коливання допоможе хороший сон. 

Важливо також пам'ятати про правила харчування — під час бур варто відмовитися від фаст-фуду, жирної їжі та алкоголю. Людям із хронічними хворобами медики радять носити з собою аптечку з необхідними ліками.

Нагадаємо, лютий 2024 року був досить спокійним з погляду сонячної активності. Однак кілька магнітних бур середньої інтенсивності все ж таки накрило землян.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 08.03.2024 18:51