Фото: proagro.com.ua

"Зернова угода": з Одеси вийшло останнє судно з продовольством

У неділю, 16 липня, з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Термін "зернової угоди" спливає вже у понеділок.

Про це повідомляє Reuters.

За даними видання, турецький балкер TQ Samsun має доставити 23 500 тонни кукурудзи й 15 300 ріпаку до Нідерландів. Загалом від початку липня з чорноморських портів України вийшло вісім суден з 291 000 тонн агропродукції.

Зазначається, що країна-агресорка не погодилася реєструвати нові кораблі з 27 червня. Тому саме у понеділок, 17 липня, дія поточної зернової ініціативи завершується. Водночас, речник Організації Об'єднаних Націй заявив, що генеральний секретар Антоніу Гутерріш чекає відповіді від російського диктатора Володимира Путіна щодо пропозиції продовжити угоду.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Що таке "зернова угода"

Через війну, яку Росія розв'язала в Україні, чорноморські порти були заблокованими. Це спричинило проблеми з експортом українського зерна — чимало країн опинились на межі голоду, адже вартість продовольства у світі значно зросла.

У липні 2022 року Туреччина виступила посередником в угоді між Росією, Україною та ООН у так званій "зерновій угоді". Вона означала відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". 

У межах цієї угоди, представники трьох сторін — ООН, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів. 

Нагадаємо, Росія систематично шантажує світ "зерновою угодою". Кремль погрожує не погоджуватись на її продовження, якщо західні країни не відмінять низку санкцій, запроваджених проти Росії.

Зернова угода є важливою як для України, так і для світу загалом. Українським аграріям потрібно експортувати продовольство, яке через війну в Україні значно здорожчало у світі. Деякі країни через це опинились на межі з голодом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.07.2023 15:17