Фото: proagro.com.ua

Росія може покинути "зерновий коридор" у липні: у МЗС назвали причини

У липні 2023 року країна-агресорка Росія може вийти із "зернової угоди", яка була укладена між Росією та ООН і окремо між Україною та ООН за посередництва Туреччини.

Про це повідомила пані-посол МЗС з особливих доручень Ольга Трофімцева.

"Раша його ("зерновий коридор",  ред.) покине в липні", — заявила Трофімцева.

За її словами, наразі є два основні фактори, які свідчать про плани РФ скасувати так "зернову угоду".

"Ердоган (президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган,  ред.) успішно виграв вибори. Мазепін (той що аміак, добрива і оце все) (Дмитро Мазепін — мільярдер і власник компанії мінеральних добрив - ред.). відрапортував Путіну, що термінал для експорту аміаку з "рашки" вже майже добудовано, а це означає, що аміакопровід Тольяті-Одеса вже і не такий важливий", — зазначила пані-посол.

Трофімцева додала, що залишається відкритим питання щодо дій України у випадку покидання РФ "зернового коридору". Вона нагадала про існування плану "Б" від Мінінфраструктури, водночас повідомила, що не знає його змісту.

"Що будемо при цьому робити ми? Мінінфраструктури говорить, що є план Б. Я його не бачила. Але якщо мова про 20 мільйонів гривень, виділених на компенсацію збитків при пошкодженні суден, то це ні про що. І це не план", — сказала вона.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

Нагадаємо, у Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.06.2023 18:18