Фото: соцмережі

У британській розвідці пояснили, чому Росія блокує зернову угоду

Росіяни висунули нову умову для продовження зернової угоди. У РФ вимагають поновлення експорту російського аміаку трубопроводом Тольятті-Одеса.

Про це йдеться у звіті британської розвідки у Twitter.

У розвідці зазначають, що зернову угоду продовжили на 60 днів 17 травня 2023 року. Попри це, РФ продовжує перешкоджати експорту зерна.

"Росія, ймовірно, намагається домогтися поступок у повторному відкритті трубопроводу Тольятті-Одеса, яким аміак експортується з Росії через Україну через Одесу. Ситуацію ускладнює те, що останніми днями трубопровід був пошкоджений і в даний час не працює", — зазначають у Міноборони Британії.

Крім того, у звіті йдеться, що швидше за все РФ перешкоджатиме зерновій ініціативі за кілька тижнів до наступного крайнього терміну продовження угоди 16 липня 2023 року.

Нагадаємо, найбільш глибоководний порт "Південний" блокується Російською Федерацією. Країна-агресор не виконує умови зернової ініціативи, що була недавно пролонгована.

Зернова угода: що відомо

Через тероризм росіян у Чорному морі було заблоковано продаж українського зерна. Внаслідок цього низка країн опинилися на межі голоду, а вартість продовольства у світі значно зросла. У зв'язку з цим у липні 2022 року за посередництва Туреччини Росія та Україна уклали угоди з ООН  про відновлення експорту української агропродукції Чорним морем через порти  "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний". Представники Росії, Туреччини та ООН перевіряють кораблі, що прямують до та з українських портів, у рамках цієї угоди.

У березні поточного року міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угоду про роботу цього коридора було продовжено на 120 днів, тоді як рашисти заявили, що вони погодили це лише на 60 днів. Також країна-агресорка пригрозила розірванням домовленості, якщо не будуть виконані її вимоги. 

Водночас Росія свідомо гальмує процес перевірки суден. Так, 17 квітня у Чорному морі Російська Федерація заблокувала близько 50 суден з українським зерном. Також Чорноморський зерновий коридор вкотре був призупинений 26 квітня російською стороною.

У Центрі стратегічних комунікацій вважають, що Росія зловживає своїми повноваженнями в межах зернової ініціативи для навмисного гальмування трафіку суден, підтримуючи режим напівблокади. Москва висуває неприйнятні умови (скасування важливих санкцій) для пролонгації зернової ініціативи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2023 10:40